Kultura     | 06.10.2018. 18:44 |

Samo slobodan teatar može rušiti stereotipe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Najveća borba nas umjetnika je da imamo slobodan teatar i slobodnu umjetnost. Sloboda umjetničkog izraza mora biti omogućena svima, ali uvijek moramo imati na umu naše etičke i moralne obaveze - istakao je autor predstave “Bordel Balkan“ Jeton Neziraj, na danas održanom MESS forumu o temi “Umjetnost u dekonstrukciji balkanskih mitova, nacionalizma i patriotizma“.

Uz Neziraja, na forumu su učestvovali i reditelj predstave “Cezary odlazi u rat“ Cezary Tomaszewski, prof.dr. Nerzuk Ćurak sa Fakulteta političkih nauka i crnogorska dramaturginja Stela Mišković, saopšteno je iz Press centra Festivala MESS.

- Cijeli region, ali posebno Crna Gora ima poseban imperativan da se posveti angažiranom teatru i da ruši stereotipe. U Crnoj Gori radimo na dekonstrukciji svih mitova osim političkih jer se bojimo za vlastitu egzistenciju, ali vjerujem da će se i to jednog dana promijeniti - navela je Stela Mišković.

Profesor Ćurak kazao je da bi teatar mogao postati faktor svjetske depolitizacije.

- Živimo u vremenu u kojem je jezik šovinizma i fašizma normaliziran. To traje nekoliko godina i sve što se dešava sa nekim državama u Evropi nam govori da pred nama nije prostor svjetla. Funkcija umjetnosti je da ove opasne politike i ideologije dovodi u pitanje - rekao je Ćurak i dodao da svijet ulazi u fazu gdje trijumfuju stvari za koje smo mislili da su ostale na smetljištu historije.

Cezary Tomaszewski je rekao da ne voli kad su predstave napadne i kada tako žele usmjeriti mišljenje ljudi.

- Više volim raditi predstave koje će  samo pokrenuti diskusiju o tome šta je ispravan pogled na nekog ili nešto. Ono što radimo utiče na nas i druge ljude i zbog toga imamo veliku odgovornost - naglasio je Tomaszewski.

Ovo je bio četvrti u nizu MESS forum kojem su predstave poslužile kao povod za razgovor o najaktuelnijim pitanjima današnjice.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!