Svijet     | 08.10.2018. 10:52 |

Pompeo: Sjeverna Koreja spremna dopustiti ulazak inspektorima

FENA Internet

SEUL, 8. oktobra (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u ponedjeljak da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un spreman da omogući međunarodne inspekcije nuklearnih postrojenja i lokacija za raketne probe njegove zemlje, koje su bile ključna sporna tačka u ranijim obećanjima denuklearizacije Sjevera.

Pompeo, koji se sastao u nedjelju s Kimom tokom posjete Pyongyangu, izjavio je da će inspektori obići lokaciju za raketne probe i nuklearno postrojenje Punggye-ri čim se dvije strane dogovore oko logističkih detalja.

- Mnogo je logističkih zadataka neophodnih za obavljanje toga - izjavio je Pompeo na konferenciji za novinare u Seulu prije nego što je otputovao u Peking.

Šef američke diplomatije također je izjavio da su dvije strane "prlično blizu" sporazumu o detaljima drugog samita, koji je Kim predložio u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu prošlog mjeseca. 

Trump i Kim održali su historijski samit u Singapuru u junu.

- Što je najbitnije, obojica čelnika vjeruju da su za istinski napredak potrebni suštinski pomaci na narednom samitu - izjavio je  Pompeo.

Stephen Biegun, novi američki posrednik za Sjevernu Koreju koji je bio u pratnji Pompea, izjavio je da je ponudio u nedjelju sastanak sa svojim kolegom, zamjenikom sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Huijem, "što je skorije moguće"i da njih dvojica raspravljaju o konkretnim terminima i lokaciji sastanka. 

Pomperova posjeta Pyongyangu, četvrta u ovoj godini, slijedi nakon čorsokaka u pregovorima zbog sjevernokorejskog opiranja američkim zahtjevima da poduzme nepovratne mjere na odustajanju od nuklearnog arsenala, uključujući potpunu inventuru svog naoružanja i nuklearnih postrojenja.

On je u nedjelju poručio južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu da je njegova posljednja posjeta Pyongyangu "još jedan korak naprijed" ka denuklearizaciji, ali da su "brojni koraci pred nama", prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu