Bosna i Hercegovina     | 08.10.2018. 13:10 |

Jovanović: Izbori uglavnom provedeni u skladu sa Izbornim zakonom

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Koalicija "Pod lupom" ocijenila je da su Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani jučer uglavnom provedeni u skladu sa Izbornim zakonom i provedbenim aktima Centralne izborne komisije (CIK).

Kako je kazao direktor Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović, Koalicija je napravila procjenu izbornih rezultata na temelju slučajnog reprezentativnog uzorka biračkih mjesta. Navedeni podaci odnose se na 99,6 posto obrađenog uzorka.

Prema preliminarnim nalazima Koalicije, najveći broj glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH osvojio je Šefik Džaferović 37,7 posto, slijede Denis Bećirović sa 32,6 posto glasova, te Fahrudin Radončić sa 12,8 posto. Ostali kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH imaju ukupno 16,9 posto glasova.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH najveći broj glasova osvojio je Željko Komšić sa 54,3 posto glasova, slijedi Dragan Čović sa 34,5 posto glasova, te Diana Zelenika sa 5,9 posto. Ostali kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH imaju ukupno 5,3 posto glasova.

Milorad Dodik osvojio je najveći broj glasova u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH sa 54 posto glasova, slijedi Mladen Ivanić sa 42,7 posto glasova, dok ostali kandidati imaju ukupno 3,3 posto glasova.

Izlaznost na nivou države je bila 53,6 posto birača. Izlaznost na nivou Federacije BiH bila je 51,2 posto, a za Republiku Srpsku BiH 55,2 posto. 

- Ukupno je zabilježeno 399 kritičnih situacija, gdje se podrazumijevaju kršenja procedura i izbornih pravila, tehničke greške u radu izborne administracije na svim nivoima ili incidente na biračkim mjestima. U saradnji sa izbornom administracijom, u toku izbornog dana i noći uspješno je riješeno 267 kritičnih situacija, odnosno 67 posto zabilježenih slučajeva - rekao je Jovanović danas na konferenciji za medije. 

Jovanović dodaje da se najviše zabilježenih slučajeva odnosi se na zabranu posmatranja (88), nepravilnosti pri glasanju (76), nasilje ili ugroženost sigurnosti posmatrača (17), sumnje na tzv. bugarski voz (14), te ostale vrste nepravilnosti.

Građani su prijavili 215 nepravilnosti. Najveći broj se odnosi na podmićivanje birača i kupovinu glasova, te kršenje izborne šutnje.

Na 3,2 posto biračkih mjesta uložene su primjedbe i prigovori od strane posmatrača Koalicije i drugih posmatrača političkih subjekata koje se odnose na proces utvrđivanja rezultata glasanja.

Naloženo je ulaganje više od 100 primjedbi Koalicije "Pod lupom" u zapisnike o radu biračkih odbora, za koje se Koalicija nada da će biti ozbiljno razmotrene sukladno članu Izbornog zakona BiH koji kaže da izborne komisije mogu po saznanju za učinjenu povredu iz svoje nadležnosti pokrenuti postupak po službenoj dužnosti.

Proglašavanje nevažećih glasačkih listića obavljeno je u skladu sa propisima CIK-a, međutim  na 16 posto biračkih mjesta ima više od deset posto nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH.

Na 5,8 posto biračkih mjesta žuta kopija Obrasca sa zbirnim rezultatima nije bila izvješena na biračkom mjestu, a na dodatnih 19,6 posto biračkih mjesta bila je nečitka.

Koalicija „Pod lupom" imala je posmatrače u 143 lokalne izborne komisije (LIK) u BiH. Generalna ocjena rada LIK-a za sada je da je većina LIK-a ocijenjena sa ocjenom vrlo dobro.

Koalicija „Pod lupom" je na izborni dan imala oko 3.800 građanskih nestranačkih posmatrača izbora. Jovanović dodaje da će finalni izvještaj s ocjenom Općih izbora 2018. godine biti  objavljen za dva mjeseca. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

'Pod lupom' - Potvrđeno postojanje tzv. trgovine mjestima u biračkim odborima

Koalicija "Pod lupom" - Ko su nosioci 'duplih funkcija' i zašto se to mora zakonski spriječiti

Peticiju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces potpisalo 70.000 građana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'