Bosna i Hercegovina     | 08.10.2018. 14:17 |

Dodik: Neću ući u zgradu Predsjedništva BiH ako tamo nije zastava RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 8. oktobra (FENA) - Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da, kao novi član Predsjedništva BiH, želi da se u poslovnik o radu te državne institucije uvede obavezno isticanje zastave RS-a, jer bez toga neće učestvovati u njegovom radu.

- Danas već ću formirati tim koji će se baviti pitanjem organizacije i poslovnika u Predsjedništvu BiH. Želim promjene u dijelu koji se odnosi na srpskog člana Predsjedništva i da u poslovnik bude uvedeno obavezno isticanje zastave RS na svakom mjestu gdje se ja nalazim. To će biti moj apsolutni uslov da uđem u zgradu Predsjedništva BiH. Ukoliko ne bude zastave RS, ne vidim razlog da se tamo pojavljujem - rekao je Dodik.

Istakao je da će, nakon što dobije mandat tražiti da se sastane parlament BiH kako bi mogao da položi zakletvu.

Nema ništa protiv, kaže, ni da "Željko Komšić stavi svoju hrvastku zastavu, ali neće dozvoliti da tamo ne bude zastave RS".

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da SNSD veoma brzo može da sastavi novu Vladu. O novim premijeru RS tek će se, kaže, razgovarati, ali vjeruje da će biti iz SNSD-a.

Tvrdi da SNSD želi da u parlamentu BiH napravi blok i s drugim strankama sa srpskim preznakom, da imaju sigurnih deset poslanika.

Razlika između njega i kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Saveza za pobjedu Mladena Ivanića od 12 posto, kako kaže, pokazuje da su bile tačne procjene SNSD-a.

- Nemam šta da govorim o Ivaniću, izgubio je izbore, jer se nije zalagao za RS - ustvrdio je Ivanić.

U SNSD-u su, kaže, razočarani glasanjem za predsjednika RS-a u Banjoj Luci, ali vjeruje da su na to uticali neki događaji.

- Čudno mi je da se u Banjoj Luci glasalo za Vukotu Govedaricu i Dragana Mektića, za čovjeka koji je morao da zna da se sprema ispaljivanje zolje na zgradu u Banjoj Luci - rekao je Dodik.

Oni koji su dobili većinu na entitetskom nivou treba da sastave Vijeće ministara BiH, misleći pri tome i na HDZ, s kojim će, kaže, nastaviti saradnju.

Naveo je da se SNSD sada neće revanširati SDA-u, koji je u ranijem mandatu uzeo Savez za promjene za partnere u parlamentu BiH, odnosno Vijeću ministara BiH.

- Ako većinski kod Bošnjaka bude SDP, bit će oni s nama u vlasti na nivou BiH, ako bude SDA, oni. Nemam ništa protiv toga, to ne mogu da biram i interesuje me samo naša čvrsta politika na tom nivou - kazao je Dodik.

Ponovio je da i dalje smatra da tužilaštvo treba da riješi slučaj smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Predsjedništvo DF-a pozvalo zastupnike 'Trojke' da ne izaberu Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom