Svijet     | 08.10.2018. 15:31 |

Kina optužila bivšeg šefa Interpola za primanje mita

FENA Internet

PEKING, 8. oktobra  FENA) – Kina je saopćila u ponedjeljak da je bivši šef Interpola Meng Hongwei pod istragom zbog primanja mita i nekonkretizovanih ostalih "nezakonitih aktivnosti".

Meng, koji je u nedjelju podnio ostavku u međunarodnoj policijskoj organizaciji nakon što je njegova supruga javila da je nestao u Kini, pod istragom je kineske antikorupcijske agencije, navodi u saopćenju ministarstvo javne sigurnosti u Pekingu. 

Istraga pokazuje da je predsjednik vladajuće Komunističke partije Xi Jingping "predan provođenju borbe protiv korupcije", navodi se u saopćenju.

Xi predvodi široku antikorupcijsku akciju otkako je došao na vlast u 2012., krivično goneći zvaničnike na svim nivoima vlasti. 

- Nema nikakvih privilegija i izuzetaka u suočavanju sa zakonom. Svako ko prekrši zakon bit će teško kažnjen - navodi ministarstvo u saopćenju. 

Mengov nestanak postao je udarna vijest nakon što je Interpol prvobitno saopćio kako ne zna gdje se nalazi njegov čelnik. Samo kada je policijska agencija u subotu zatražila od kineske vlada da joj javi gdje se nalazi Meng, Kina je priznala da ga je uhapsila, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'