Ekonomija     | 09.10.2018. 11:37 |

Savjetovanje elektrodistributera - Počinje primjena Energetske strategije

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Bosanskohercegovački komitet/ogranak Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji (CIRED) u Mostaru će od 14. do 16. oktobra upriličiti prvo savjetovanje što se može smatrati i početkom realizacije Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine do 2035. godine, a koja je usvojena u augustu. 

Smjernice tog dokumenta su podloga za privlačenje investicija baziranih na politikama održivog razvoja koje u balansu imaju tri aspekta - sigurnost snabdijevanja, konkurentnost na tržištu, politiku dekarbonizacije - čistije energije.

Kako je ranije izjavio predsjednik CIRED-a Drago Bago, elektrodistributeri su u svemu tome prepoznali svoje zadatke i obaveze, te će u 64 stručna referata koje je napisalo 130 autora, iznijeti stručna stajališta o nizu bitnih pitanja iz domena mreža, kvaliteta električne energije, pogonu, upravljanju i zaštiti sistema, distributivnoj proizvodnji, efikasnom korištenju električne energije, planiranju distributivnih sistema i tržištu električne energije.

Pri tom se polazi od činjenice da je električna energija od vitalnog značaja za razvoj i dobrobit svih ljudi u svijetu. Potražnja za energijom u svijetu će nastaviti da raste dok se istovremeno tradicionalni energetski resursi na bazi fosilnih goriva sve više potiskuju iz okolišnih razloga.

Na skupu u Mostaru organizatori očekuju oko 300 stručnjaka. Njima će na početku biti prezentirano pet tematskih izlaganja čiji su autori predstavnici triju elektroprivreda, a karakteristična su po tome što se bave budućnošću i savremenim tehnologijama.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH Komitet CIGRE) Edhem Bičakčić najavio je da će biti upriličen i okrugli sto o legislativi koja se tiče elektromagnetnih polja niskih frekvencija.

Savjetovanje će biti popraćeno i prezentacijom programa šest proizvodnih i projektantskih organizacija, a opremu u prostoru hotela Mepas izložit će jedanaest proizvođača iz zemlje i svijeta. Pokrovitelji ovog stručnog i privrednog događaja su Elektroprivreda HZHB i hrvatska kompanija "Končar", rečeno je Feni u BH Komitetu CIGRE.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bijela kuća razmatra strategiju čiste energije u Bidenovom prijedlogu zakona

CIRED-Osmisliti adekvatan razvoj i organizaciju distribucije električne energije

Delegacije EU u BiH pozdravila usvajanje Okvirne energetske strategije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'