Svijet     | 09.10.2018. 12:51 |

Karadžić ne želi da Meron bira svoju zamjenu

FENA Saopćenje

DEN HAAG/SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Osuđenik za ratne zločine i bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od sudije Theodora Merona da ne bira sopstvenu zamjenu u Žalbenom vijeću nakon što se povukao iz postupka zbog percepcije pristrasnosti.

Karadžić je u podnesku Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (MMKS) naveo kako Meron, koji se povukao iz postupka na zahtjev odbrane jer je u ranijim predmetima u Haagu donosio određene zaključke koji se tiču Karadžića, ne bi smio imenovati sudiju koji će ga zamijeniti, prenosi BIRN BiH.

Meron je, nakon povlačenja, kao zamjenu imenovao sudiju Ivu Nelsona de Caires Batista Rosu.

- Iako je sudija Rosa dobar prijedlog za zamjenu, jer ranije nije učestvovao u predmetima koji se tiču gospodina Karadžića ili njegovih podređenih (…) ovakvo postupanje dozvoljava privid da sudija s interesom u predmetu može nastaviti da utiče na njegov ishod imenujući sopstvenu zamjenu. To nije prihvatljivo - stoji u podnesku odbrane.

Karadžićev advokat Peter Robinson je u podnesku od 26. septembra naveo da predsjednik MMKS-a Meron ne bi smio ostati član Žalbenog vijeća s obzirom da je u prethodnim postupcima u Haagu donosio određene zaključke u vezi s Karadžićem i zločinima počinjenim u Srebrenici, Sarajevu i drugim općinama u BiH.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove je ranije ovog mjeseca prihvatio zahtjev odbrane Ratka Mladića da se iz Žalbenog vijeća zbog pristrasnosti isključi troje sudija – među kojima i Meron. Kako je navedeno u odluci na koju su se žalili haški tužioci, sudije Meron, Daqun Liu i Carmel Agius su prethodno donosili određene zaključke u vezi s Mladićem, zbog čega nisu nepristrasni.

U odgovoru na zahtjev odbrane u Karadžićevom predmetu, Haški tužioci su zatražili da se taj podnesak odbaci kao neosnovan.

- Karadžićev zahtjev počiva na imaginarnom scenariju gdje bi hipotetički sudac želio da utiče na ishod predmeta tako što imenuje svoju zamjenu, ali Karadžić tu ignoriše da bi bilo kakav dokaz da je neki sudija pod uticajem drugog značio to da bi se i taj sudac odmah mogao diskvalificirati - navode tužioci.

Nakon što se Meron povukao iz predmeta “Karadžić” i imenovao svoju zamjenu, sudija Jean-Claude Antonetti – koji je u slučaju “Mladić” i donio odluku o isključenju troje sudaca – također je zatražio da se njemu dozvoli da imenuje zamjenu u predmetu “Karadžić”.

Meron je taj zahtjev kolege Antonettija odbacio kao neosnovan.

Antonetti je odluku u predmetu “Mladić” donosio nakon što se Meron kao predsjednik povukao – s obzirom da se podnesak odnosi i na njega. Nakon što je Antonetti prihvatio zahtjev Mladićevih advokata, Meron se povukao iz slučaja “Karadžić” sam, kako ne bi došlo do odugovlačenja postupka.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković razgovarala sa glavnim tužiteljem MMKS Brammertzom

Mladiću dva dana za izjašnjenje pristaje li na statusnu konferenciju videolinkom

Odbrana Mladića najavljuje mogućnost novog odgađanja žalbi zbog pandemije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo