Bosna i Hercegovina     | 09.10.2018. 13:19 |

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja u BiH (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 9. oktobra (FENA) - "Odluči krenuti, zajedno ćemo naći put", naziv je centralne manifestacije u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja u BiH koja će se sutra u Tuzli obilježiti u organizaciji Udruženja "Fenix" Tuzla.

Kampanja se provodi kao dio projekta "Organizaciono i institucionalno jačanje" u saradnji sa Švedskom nacionalnom asocijacijom za socijalno i mentalno zdravlje.

Potpredsjednik Udruženje "Fenix" Tuzla Jasmin Paleta najavio je potpisivanje peticije za bolje pružanje usluga za mentalno zdravlje u TK i šire, zatim podjelu promotivnih materijala i druženje sa građanima.

Podršku pruža Švedska nacionalna asocijacija za socijalno i mentalno zdravlje osoba s invaliditetom u naredne četiri godine.

Član stručnog štaba Udruženje "Fenix" Tuzla Bojan Šošić istakao je da su ovogodišnju kampanju koncipirali mladi profesionalci u domenu mentalnog zdravlja te nekoliko korisnika usluga, koji su odabrali slogan "Odluči krenuti, zajedno ćemo naći put".

Svjetski dan mentalnog zdravlja ove godine obilježava se pod motom "Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koje se mijenja".

Šošić je podsjetio da Svjetska federacija za mentalno zdravlje svake godine proglasi posebnu temu za obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja te da je ove godine očito prepoznato da postoji globalni izazov u prepoznavanju i tretiranju problema mentalnog zdravlja mladih.

- I kod nas se profesionalci vrlo često susreću sa simptomima anksioznosti kod mladih - zaključio je.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje već dvadesetšest godina.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2214

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10qzxhxN1oI4Ba9lwdRO5i-aiu-Zse470?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

HU 'Zvončica' organizira tribinu o mentalnom zdravlju

U godinu dana građani BiH na antidepresive i lijekove za smirenje potrošili 22,2 milijuna KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta