Svijet     | 09.10.2018. 16:44 |

Turska pozdravila saudijsko odobrenje za pretragu konzulata u Istanbulu

FENA Internet

ISTANBUL, 9. oktobra (FENA) - Visoki turski zvaničnik pozdravio je u utorak odluku Saudijske Arabije da dopusti turskim vlastima inspekciju saudijskog konzulata u Istanbulu, u okviru istrage o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Numan Kurtulmus, zamjenik predsjedavajućeg vladajuće stranke AKP, izjavio je u intervjuu za TV stanicu CNN-Turk kako se nada da će istražitelji doći do tragova koji vode do razrješavanja misterije o nestanku Khashoggija.

On je izjavio da neće spekulirati oko toga šta se desilo sa saudijskim novinarom ali je istaknuo da istražitelji razmatraju sve mogućnosti.

Kurtulmus je nazvao nestanak novinara "okrutnim, zastrašujućim i jezivim događajem". 

Turski zvaničnici saopćili su da je Kashoggi ubijen u zgradi konzulata nakon što je ušao u nju 2. oktobra i da je njegovo tijelo kasnije odnešeno iz zgrade, ne pružajući dokaze za te tvrdnje.

Saudijski zvaničnici odlučno su negirali turske navode, tvrdeći da je Kashoggi napustio konzulat prije nego što je nestao, ali nisu ponudili nikakve dokaze da je on napustio zgradu.

Ured UN-a za ljudska prava saopćio je da je nestanak saudijskog novinara u najvećem turskom gradu "predmet ozbiljne brige" i zatražio je od dviju zemalja da sarađuju u istrazi. 

Glasnogovornica ureda Ravina Shamdasani izjavila je da bi bilo "uistinu šokantno" ukoliko se potvrde izvještaji o ubistvu Khashoggija.

Ona je rekla danas, na brifingu za novinare u sjedišti Ureda UN-a za ljudslka prava u Ženevi, da ured traži od Turske i Saudijske Arabije da provedu "nepristrasnu i nezavisnu istragu" Kashoggijevog nestanka u Istanbulu i da "javno objave njene rezultate", prenosi agencija AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'