Bosna i Hercegovina     | 10.10.2018. 11:29 |

Komšić zahvalio zastupniku CDU-a na podršci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Predsjednik Demokratske fronte (DF) i novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zahvalio je članu njemačkog Bundestaga i zastupniku Demokršćanske unije (CDU) Michaelu Brandu za podršku povodom Komšićevog izbora za člana Predsjedništva BiH, saopćeno je iz DF-a.

- U trenutku dok neke članice Evropske narodne stranke, osobito HDZ Republike Hrvatske, pokušavaju osporiti demokratsku volju građana Bosne i Hercegovine, Vaše riječi podrške od izuzetnog su značaja. Iako smo različitih političkih opredjeljenja, iako ste Vi narodnjačkog političkog opredjeljenja a ja socijaldemokratskog, bitno je naglasiti da dijelimo zajedničke evropske i građanske vrijednosti koje čine temelj Evropske unije i nadilaze ideološke i političke razlike - naveo je Komšić.

Dodao je da se slaže sa Brandovom tvrdnjom da nijedna evropska zemlja osim Bosne i Hercegovine nema ovakav etnički diskriminirajući ustav, što potvrđuju presude Evropskog suda za ljudska prava.

-Kao budući član Predsjedništva, u obavezi sam da poštujem Ustav Bosne i Hercegovine, ali isto tako smatram da se postojeća diskriminacija u našem ustavu mora otkloniti i da etničko ne može biti izvorište prava građanina. Na to ukazujem već duže vrijeme, zalažući se za građanski te ujedno i samim time evropski koncept uređenja Bosne i Hercegovine - naveo je Komšić. 

On se nada skorijem susretu s njemačkim zvaničnicima te ističe da će država Bosna i Hercegovina uvijek biti iskreni prijatelj Saveze Republike Njemačke.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Friedrich Merz i zvanično čelnik CDU

Hrvatski zastupnik u EP pozvao na žurnu reformu izbornog zakonodavstva BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana