Bosna i Hercegovina     | 10.10.2018. 14:54 |

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan oboljelih od reumatoidnog artritisa (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Udruženje osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH prigodnim je aktivnostima obilježilo Međunarodni dan oboljelih od reumatoidnog artritisa - 12. oktobar.

Reumatoidni artritis je progresivno autoimuno oboljenje koje napada koštani sistem, a ukoliko se ne otkrije na vrijeme i ne liječi po evropskim i svjetskim standardima, oboljeli postaju u većini slučajeva radno nesposobni sa trajnim oštećenjima.

Trenutno najbolja metoda liječenja je biološka terapija, a kako je danas na konferenciji za medije kazao profesor Mevludin Mekić, nositelj projekta uvođenja biološke terapije, u Kantonu Sarajevo je ona odobrena za 35 pacijenata i to 20 za pacijente koji boluju od artritisa, pet psorijaznih i 10 pacijenata koji boluju od ankilozantnog spondilitisa.

- Biološka terapija nam je jako značajna za liječenje upalnog reumatizma i mi je moramo imati kao i svi u regionu. Ona je skupa, ali su veliki benefiti od nje. Isplati se tu terapiju davati a mi poštujemo smjernice Evropske lige za borbu protiv reumatizma i po njima se tačno zna kada se uključuju ti lijekovi - kazao je Mekić.

Trajanje terapije, dodao je, stvar je dogovora doktora i pacijenta, a po evropskom smjernicama, nema preciznih rokova trajanja.

Predsjednica Udruženja "Snaga" Alma Serdarević Stefanišin smatra da je biološku terapiju teško dobiti, jer košta oko 30.000 KM samo za jednog pacijenta, ali je najbolja.

- Mi ćemo se i dalje boriti da biološka terapija dođe na esencijalnu listu kao i naši bazni lijekovi koji su propratni uz tu terapiju. U BiH postoji od 33.000 do 40.000 oboljelih od reumatoidnog artritisa, a to znači da 35 bioloških terapija ne može riješiti naš problem - kazala je Serdarević Stefanišin.

I predsjednik Udruženja "Snaga" iz Tuzle Suad Ajdaslić smatra da biološki lijek može da zaustavi tok bolesti. Ističe da lijek jeste skup, ali su sve države u Evropi i svijetu tu terapiju prepoznale kao uštedu u svojim budžetima.

- Tuzlanski kanton ima kontinuirani oblik upotrebe biološke terapije za 20 pacijenata i to je jako malo. Stoga je naša intencija da biološku terapiju stavimo na esencijalnu listu lijekova, da se tu zacementira i da se iz godine u godinu povećava broj tih terapija za oboljele – navodi Ajdaslić.

Najavio je da će u Tuzli 12. oktobra prigodnim aktivnostima biti obilježen Međunarodni dan oboljelih od reumatoidnog artritisa.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2218

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14o5ynIT2E-uAyuW_61XzoIkKqgudW2rR?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta