Bosna i Hercegovina     | 10.10.2018. 16:23 |

Nastavak suđenja u predmetu Edin Arslanagić i drugi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Direktnim ispitivanjem svjedokinje Samire Tanović, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem preduzeća 'Bosnalijek' u inkriminiranom periodu.

Svjedočenje Tanović, inspektorice Porezne uprave FBiH (PUFBiH), odnosilo se na okolnosti u vezi s poslovnim odnosima kompanije Bosnalijek i firme Brštanica, s fokusom na određene kreditne aranžmane, ugostiteljske usluge (utrošak sredstava na ime toplog obroka) i druge elemente kontrole koju je ova uprava realizirala na temelju naredbe Kantonalnog tužiteljstva.

Prema njenom kazivanju, Bosnalijek je Brštanici od 2006. do 2012. godine pozajmio ukupno oko 10.780.000 KM, a jedan od aranžmana odnosio se i na kredit od jedan milion KM koji je Brštanica dala Vedadu Arslanagiću, uz kamatnu stopu od nula posto na period od 108 mjeseci, te pritom mu otpisala dug od 239.000 KM.

Ostatak svjedočenja odnosio se na izgradnju apartmanskog naselja na Bjelašnici te na kupovinu i prodaju skupih vozila, određene ugovore kojima je definiran odnos Bosnalijeka i Brštanice, kao i finansijsku dokumentaciju u vezi s kontroliranim transakcijama.

Svjedokinja je, između ostalog, navela da obaveze koje Bosnalijek nije izmirio, a koje se odnose na inkriminirani period, iznose oko 10.000.000 KM.    

Odbrana optuženih - advokati Edina Rešidović i Senad Kreho uputili su niz prigovora u vezi s načinom i sadržajem ispitivanja ove svjedokinje, zamijerajući zastupniku optužbe da izlazi iz okvira optužnice te da 'barata' nezakonitim dokazima, odnosno da od svjedokinje traži da tumači sadržaj određenih dokumenata.

Između ostalog, odbrana je navela da je dio kontrole/radnji, koje se odnose na porodice - Arslanagić i Šepo počeo na temelju naloga tadašnjeg direktora PUFBiH, a nakon određene tv-emisije, odnosno bez odgovarajuće naredbe Kantonalnog tužiteljstva, podsjećajući na hronologiju dešavanja u tom pogledu.

Zastupnik optužbe, tužitelj Sead Kreštalica je, međutim, kazao kako je njegovo ispitivanje u funkciji sagledavanja tokova novca između spomenutih firmi, optuženih i njihovih porodica.

Prije početka svjedočenja odbrana je uputila prijedlog da se unakrsno ispitivanje svjedokinje Tanović odgodi, navodeći iznimno obimnu dokumentaciju koja je povezana s njenim iskazom, te zatraživši vrijeme kako bi se upoznala sa sadržajem te dokumentacije i pripremila za ispitivanje.

Braniteljica drugooptuženog, Senka Nožica zatražila je da se naredno ročište prolongira, navodeći da njen branjenik ima zakazan zdravstveni pregled 17. oktobra, te uložila odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, što je Sud prihvatio, pa je naredno ročište zakazano za 24. oktobar.

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u SAD-u i budući da je postao nedostupan bh. pravosudnim organima, te je za njim raspisana međunarodna potjernica.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Prihvaćeno jamstvo, ukinut pritvor i određene mjere zabrane Blagojeviću i Šinikoviću

Određen pritvor Sejdiću i Bukvi osumnjičenima za neovlašteni promet narkoticima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo