Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 12:54 |

Na simpoziju predstavljeni najnoviji trendovi u šumarstvu i hortikulturi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Šumski ekosistem ugrožen je neodrživom eksploatacijom vodnih i mineralnih resursa, prekomjernom sječom, intenzivnom erozijom tla i kontaminacijom, jedan je od zaključaka Međunarodnog simpozija "Čovjek - Šuma - Nauka" (PEFOSS) koji je okončan danas.

Trodnevni skup organiziran je povodom obilježavanja 70 godina postojanja i uspješnog rada Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a na jednoj od sesija dekan i stručnjak sa Univerziteta prirodnih resursa i bionauka (BOKU) iz Beča Karl Stampfer govorio o izazovima sječe šume koji se tiču ekonomske isplativosti, sigurnosti i utjecaja na životnu sredinu.

Uime Öz Orman İş Union organizacije Republike Turske Settar Aslan kazao je na plenarnoj sesiji da borbi za zaštitu okoliša koja treba biti imperativ za sve te je ukazao na važnost međunarodne saradnje u zaštiti i očuvanju šuma.

U okviru sesije "Planiranje gazdovanja šumama" tematizirano je unapređenje inventurnih radova u procjeni stanja šuma i šumskih zemljišta u lokalnim inventurama šuma u BiH, kao i primjena savremenih informacionih tehnologija u procesu planiranja gazdovanja šumama. 

Na skupu je bilo riječi i o mjerama i metodama zaštite šuma, koje podrazumijevaju poznavanje složenosti šumskih ekosistema te o pejzažnoj arhitekturi i hortikulturi kada su razmijenjena nova znanja u ovoj struci i praktična iskustva u projektiranju različitih kategorija zelenih površina.

Tokom simpozija upriličena su predavanja posvećena šumskoj ekologiji i biodiverzitetu, prezentirani su rezultati istraživanja stručnjaka iz Evrope, BiH, regije i Turske o vrijednostima i uticaju šume na čovjeka i zajednicu, ali i sve izraženijoj ugroženosti biodiverziteta.

Skup je okupio više od 250 učesnika i završen je posjetom prašumi Ravna vala na Igmanu što je zapravo rezervat s visokim stepenom biološke raznovrsnosti, saopćili su organizatori.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Kupresu održana međunarodna konferencija 'Aktualnosti u  šumarstvu i preradi drva u BiH'

Besplatni sadni materijal za vlasnike privatnih šuma u ZDK 

Krčenje amazonske prašume na najvišem nivou u posljednjih 15 godina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom