Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 14:03 |

Uručeni certifikati 35-orici polaznika obuke za mirovne misije UN-a

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Uručivanjem certifikata 35-orici polaznika obuke za policajce i vojne posmatrače UN-a, danas je na prigodnoj svečanosti u Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (PSOTC) u kampu Butmir ozvaničen završetak još jednog ciklusa edukacije za sudjelovanje u mirovnim misijama.

Radi se o zajedničkom projektu Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane BiH, odnosno PSOTC-a, a obukom je obuhvaćeno 30 policijskih i državnih službenika, pripadnika ministarstava unutarnjih poslova i policijskih struktura iz BiH te po jedan policijski službenik iz Albanije, Estonije, Makedonije, Srbije i Slovenije.

Sudionike svečanosti pozdravili su direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i šef Odjeljenja za obuku i edukaciju PSOTC-a pukovnik Goran Stokić, istaknuvši značaj angažiranja na planu ispunjavanja obaveza BiH kao članice UN-a, a u kontekstu jačanja mira i sigurnosti u svijetu.

Potcrtali su značaj obuke u skladu s UN integrisanim konceptom, koji je u funkciji očuvanja mira i izgradnje institucija u poskonfliktnim društvima i zemljama.

Uime polaznika obuke zadovoljstvo i zahvalnost stečenim stepenom specijalizacije iskazala je inspektorica Ivana Josipović-Stjepić, naglašavajući važnost timskog rada i rezmjene znanja i iskustava u kreiranju mirnog okruženja.

Najboljim polaznikom proglašen je samostalni inspektor Darko Davidović, a ceremonija je bila i prilika za uručivanje zahvalnica instruktorima koji su nesebičnim angažmanom i visokim profesionalizmom doprinijeli kvalitetu uspješno realizirane obuke.

Riječ je o obuci koja je spojena s kursom za vojne eksperte u misijama UN-a (vojni posmatrači) kako bi se već tokom predmisione obuke primijenio UN integrisani koncept u čijem je fokusu nužnost međusobne saradnje i koordinacije policijske, vojne i civilne, te drugih komponenti u stvarnom misijskom kontekstu.

Cilj ovako osmišljene obuke jeste priprema polaznika za sudjelovanje u integriranim/multidimenzionalnim mirovnim operacijama UN-a, kako bi što efikasnije realizirali zadatke i ciljeve, sadržane u rezolucijama UN-ovog Vijeća sigurnosti.  

Kako su novinarima nakon završetka ceremonije kazale šefica Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva sigurnosti BiH Ankica Tomić i direktorica kursa starija vodnica prve klase Nura Mulavdić,  radi se o osmom po redu kursu za UN policiju, koji je organiziran u PSOTC-u, te akreditiran i integriran s kursom za vojne eksperte u misijama UN-a.

Od 2012. godine u PSOTC-u je educirano ukupno 247 polaznika - policijskih i državnih službenika, kao 51 polaznik iz deset različitih zemalja, prema utvrđenom programu obuke i uz aktivno sudjelovanje međunarodnih instruktora.

Inače, policijski službenici iz BiH su sudjelovali u brojnim UN-ovim misijama od Haitija, Istočnog Timora i Liberije do Južnog Sudana i Kipra, a trenutno ih je u mirovnim misijama UN-a angažirano 39, od kojih devet žena.

Kako je najavljeno, od naredne godine bit će aktuelna obuka za sudjelovanje policijskih službenika i predstavnika OSBiH u misijama Evropske unije (operacije upravljanja krizama).  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'