Kultura     | 12.10.2018. 14:09 |

Bh. studenti upoznati s benefitima Erasmus+ programa Evropske unije (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – U okviru ErasmusDays kampanje danas su studentima u Sarajevu predstavljene mogućnosti programa Evropske unije Erasmus+, koji im nudi da poboljšaju znanje i vještine, te ih osposobi za buduće zaposlenje.

- Evropska unija finansijski podržava ovaj program odnosno akademsku razmjenu i saradnju univerziteta u cijelom svijetu što se ogleda u razmjeni studenata i nastavnika, a također se potiču univerziteti da sarađuju na različitim zajedničkim projektima - izjavio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno.

Potvrdio je da se učešće bh. studenata povećava iz godine u godinu, te je u ovoj godini 1.000 studenata studiralo na stranim univerzitetima, dok su univerziteti u BiH primili 600 stranih studenata. U tome je učestvovalo 175 privatnih i javnih fakulteta u okviru čega je ostvarena saradnja sa više od 20 zemalja.  

- Novi poziv za Erasmus +program i njegove pripadajuće akcije bit će objavljen u novembru. Na taj način univerziteti i institucije moći će se prijaviti za korištenje fondova koje nudi Evropska komisija - rekao je stručni saradnik za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu Adnan Rahimić.

Dodao je da Erasmus+ stipendija podrazumijeva mjesečni dodatak u iznosu od 750 do 850 eura uz putne troškove.

- Činjenica da je student bio u Erasmus+ programu je velika stavka u njegovom CV-u koju posebno gledaju međunarodne organizacije i firme. To je velika prednost pri zapošnjavanju – naglasio je predstavnik regionalne Alumni asocijacije zapadnog Balkana Sabahudin Mujkić.

Na predstavljanju Erasmus+ studentima su se obratile korisnice programa koje su tokom studija na stranim univerzitetima doživjele samo pozitivne stvari i uvidjele da se, kako kažu, studiranje ne svodi samo na ispijanje kafa i polaganje ispita.

Tako su se u BiH vratile bogatije za naučen drugi strani jezik, pored poznavanja engleskog, te usavršile stečena znanja iz mnogih oblasti.

Pogledajte http://fena.ba/video/2223

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1BBOpdHGVXmhPknUjiT9V26CFrehEXpo7?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Krišto sa studentima iz Mostara: Zadatak političara da osiguraju mladima europsku budućnost

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta