Svijet     | 12.10.2018. 14:24 |

Kremlj duboko zabrinut zbog pokušaja raskola u pravoslavnoj crkvi

FENA Internet

MOSKVA, 12. oktobra (FENA) - Kremlj je danas saopćio da će politički i diplomatski braniti Ruse i ljude koji govore ruskim jezikom u Ukrajini od bilo kakve ilegalne aktivnosti, prenosi Reuters koji navodi da je objava stigla u trenutku istorijskog ukrajinskog odvajanja od Ruske pravoslavne crkve.

Portparol Dmitrij Peskov kazao novinarima da je Kremlj duboko zabrinut zbog pokušaja šizme (raskola) u pravoslavnoj crkvi.

"Mi smo upoznati sa čvrstom i dosljednom reakcijom Ruske pravoslavne crkve na te odluke, koje su donijete jučer u Konstantinopolju (sjedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu). Rekli smo više puta da smo veoma zabrinuti zbog planova za preduzimanje koraka koji bi mogli da podjele hrišćanski pravoslavni svijet", rekao je Peskov, prenosi TASS.

Navodi se da je portparol Kremlja dodao da "ruske svjetovne vlasti ne mogu da se miješaju u međucrkveni dijalog, nikada to nisu činile i neće u budućnosti činiti".

Vaseljenska patrijaršija najavila je da će priznati autokefalnost (samostalnost) ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno njenu nezavisnost od Moskovske patrijaršije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Idući predsjednik Rusije 'bit će isti kao Putin'

Kremlj tvrdi da snimak Putinove posjete Derbentu pokazuje 'zapanjujuću' podršku ruskom čelniku

Zaposlenici Kremlja imaju mjesec dana da zamijene iPhone drugim telefonom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta