Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 20:35 |

Zvizdić: U interesu svih je brzo formiranje stabilnih programskih koalicija

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je večeras u dnevniku TV1 da je interesu svih građana i naroda u BiH brzo formiranje stabilnih programskih koalicija koje će raditi za dobrobit države i građana.

- Po dosadašnjem iskustvu, formiranje koalicija na svim nivoima vlasti traje do šest mjeseci, a oni koji bi eventualno blokirali formiranje programskih koalicija bit će u koliziji sa svojim predizbornim obećanjima da su posvećeni jačanju BiH - rekao je Zvizdić.

Dodao je da je svima u interesu da nova izvršna vlast bude što prije formirana i da nastavi raditi na već definisanim programima. 

Zvizdić je istakao da mu je važnije od njegovog ličnog rezultata na izborima to što je SDA uspjela sačuvati jedinstvo i ostati dominantan politički faktor u Federaciji i državi.

- Ostvarili smo sve zacrtane izborne ciljeve, rezultati SDA su nešto lošiji nego što su bili 2014., ali imajući u vidu otežan politički ambijent u BiH, u kojem nisu funkcionisali državni ni drugi parlamenti posljednjih 16 ili 17 mjeseci, ostvareni rezultati su vrlo pozitivni - kazao je Zvizdić.

Precizirao je da je SDA ostala najveća stranka i da su pobjednici u šest kantona na nivou Federacije i sasvim sigurno će biti u prilici da budu dio budućih koalicija.

- Očekujemo da bude ispoštovana izborna volja građana koji su dali povjerenje određenom broju političkih subjekata, očekujući od njih da budu nastavljeni procesi koji su pozitivni za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane - naglasio je Zvizdić.

Rekao je da je Šefik Džaferović bio najkvalitetniji kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, što su građani i prepoznali.

Dodao je da zbog toga njegova pobjeda nije upitna, a da su sva druga pitanja  hipotetičke naravi i da za to postoje institucije kao što je CIK i da trebaju utvrditi da li je bilo nepravilnosti i ako jeste izreći sankcije. 

Također, komentirajući  reakcije na izbor Željka Komšiča za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Zvizdić je naveo da je on legalista i da se svi procesi u BiH trebaju odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima.

Po njegovim riječima, neodržavanja sjednice Vijeća ministara BiH nema veze sa Komšićevom pobjedom i ona je samo odgođena jer dio ministara nije bio u Sarajevu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Zvizdić sa Chungongom: Sukobi i ratovi nisu rješenje, potreban dijalog među civilizacijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo