Regija     | 13.10.2018. 11:06 |

Čović u Zagrebu razgovarao s hrvatskim čelnicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. listopada (FENA) - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora RH Goranom Jandrokovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović Burić.

Tema razgovora bili su odnosi između dviju zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora i perspektive njenog euroatlantskog puta.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić i predsjednik Sabora RH Goran Jandroković čestitali su na povijesnom rezultatu grupacije stranaka predvođenih Hrvatskim narodnim saborom na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem. Kako je navedeno, sjenu na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor.

Svi sugovornici jednoglasno su utvrdili kako su izmjene izbornog zakona, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Republika Hrvatska će, kako je navedeno, nastaviti pružati bezrezervnu potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u kontekstu izmjena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko sudjelovanje i suodlučivanje na svim razinama vlasti u BiH kako je definirano ustavom i njegovim temeljnim principima.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Državljanin Srbije i BiH uhićen u Zagrebu po Interpolovoj tjeralici

Zagreb: Zapriječio im put, pucao u zrak pa oteo automobil

Objavljen roman Thomasa Manna "Buddenbrookovi"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo