Svijet     | 15.10.2018. 12:59 |

EU i Britanija očekuju sporazum o Brexitu uskoro, ne na samitu EU u srijedu

FENA Internet

LUXEMBOURG, 15. oktobra (FENA) - Ministri vanjskih poslova Evropske unije i Britanije u ponedjeljak su izrazili umjereni optimizam da će sporazum o britanskom napuštanju bloka biti poistignut uskoro, ali su praktično odbacili mogućnost postizanja sporazuma na samitu EU u ovoj sedmici.

Dvije strane u jučeršnjim razgovorima nisu uspjele premostiti značajne razlike, posebno oko toga kako osigurati slobodan protok roba između članice EU Irske i Sjeverne Irske, koja će ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon britanskog zvaničnog odlaska.

Britanija zvanično napušta EU 29. marta ali se sporazum mora postići u narednim sedmicama kako bi se omogućilo vrijeme za evropski i britanski parlament da ga ratificiraju. Nikakav novi sastanak između ambasadora nije planiran prije nego se premijeri i predsjednici članica EU sastanu u Bruxellesu u srijedu.

- Ostalo je samo jedno ili dva neriješena pitanja, ali mislim da ih možemo riješiti. Da li u ovoj sedmici ili ne, ko to zna? - izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt novinarima u Luxembourgu, gdje su se sastali šefovi diplomatija članica EU.

- Svi ulažu nevjerovatne napore. Mislim da je to moguće i vjerujem da uz dobru volju obje strane možemo doći do toga - kazao je.

Španski ministar vanjskih poslova Josep Borrell izjavio je "kako izgleda da to neće biti moguće u ovoj sedmici, ali ove sedmice nije kraj".

- Nastavit ćemo da pregovaramo. Teško je povjerovati da nećemo postići sporazum - kazao je  Borrell.

Naglasio je da neće biti nikakvih problema između Britanije i Španije oko Gibraltara.

- To nije stijena na putu - izjavio je Borrell, aludirajući na nadimak teritorije koja se graniči sa Španijom. Dodao je da je "problem irske granice mnogo teži za riješiti od Gibraltara".

- Nema razloga za paniku. Još ima vremena - izjavio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

Britanska premijerka Theresa May pod intenzivnim je pritiskom iz njene konzervativne stranke i njihovih parlamentarnih saveznika da ne daje više ustupaka u pregovorima, posebno oko pitanja granice.

Nedostatak napretka u pregovorima oko granice povećava šanse da pregovori o Brexitu završe bez sporazuma oko toga kakvu vrstu interakcije će EU imati sa svojom bivšom članicom i vice versa. Zvaničnici EU upozorili su da je istinski napredak potreban na samitu u ovoj sedmici, prenosi Associated Prress.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Supruga Navaljnog u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova EU

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Butković i Katić o spajanju Ravnog i Hutova s cestom Stolac-Neum i granicom s RH (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana