Kultura     | 15.10.2018. 14:26 |

Ešić i Kučuk nominirani iz BiH za nagradu 'Astrid Lindgren Memorial Award' 2019

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Frankfurtski sajam knjiga tradicionalno je bio domaćin i ovogodišnjeg predstavljanja nominiranih kandidata za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award 2019.

U čast sjećanja na tu autoricu, te promociju dječije i književnosti za mlade širom svijeta, Vlada Švedske osnovala je 2002. godine internacionalnu nagradu u njeno ime 'The Astrid Lindgren Memorial Award', a administrira je Švedsko nacionalno vijeće za kulturne poslove.

Ta nagrada daje dječijoj i književnosti za mlade posebno mjesto koje zaslužuju u svijetu. Jedan od ciljeva nagrade jeste privući nadarene pripovjedače, autore i ilustratore, te ih ohrabriti da stvaraju kvalitetnu književnost.

- Također, to je znak institucijama i organizacijama širom svijeta da dječija književnost i književnost za mlade vrijedi milione, a da su djeca svijeta vrijednija i od miliona - navodi se.

Nakon pozdravnih riječi potpredsjednice Frankfurtskog sajma knjiga Gabi Rauch-Kneer i govora direktorice ALMA-e Helen Sigeland, predsjednica žirija Boel Westin predstavila je laureatkinju Astrid Lindgren Memorial Award za 2018. godinu - Jacqueline Woodson.

Specijalna gošća promocije bila je ilustratorica Kitty Crowther i ALMA laureatkinja 2010 godine, koja je govorila o značaju književnosti za djecu i mlade i nagradi ALMA.

Predsjednica žirija Astrid Lindgren Memorial Award prof. Boel Westin promovirala je listu kandidata nominiranih za 2019. godinu.

- Nominirani kandidati Bosne i Hercegovine za Astrid Lindgren Memorial Award za 2019. godinu su pjesnik za djecu, pripovjedač, dramski pisac, novinar i osnivač i vlasnik izdavačke kuće 'Bosanska riječ' Tuzla Šimo Ešić te pjesnik i pripovjedač i direktor Festivala dječije umjetnosti (FEDU) Fahrudin Kučuk - saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Toj ceremoniji, na poziv organizatora, prisustvovao je i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina, kao predstavnik nominacijskog tijela za Bosnu i Hercegovinu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Predstavljen časopis 'Bosniaca' i otvorena izložba 'Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike'

NUBBiH promovisao tri nacionalne bosanskohercegovačke bibliografije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana