Bosna i Hercegovina     | 15.10.2018. 15:36 |

CIK BiH: Dodiku zbog kršenja pravila u izbornoj kampanji kazna od 12.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) -  U toku je proces utvrđivanja rezultata Općih izbora 2018. godine koji podrazumijeva objedinjavanje rezultata izbora sa redovnih biračkih mjesta i rezultata brojanja glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje.

Do donošenja Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će svaki dan u 15 sati na web stranici www.izbori.ba ažurirati preliminarne izborne rezultate.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisan tim članom – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Danas je Centralna izborna komisija BiH 19 zahtjeva za ponovno brojanje glasova za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti odbacila kao preuranjene ili kao preuranjene i podnešene od neovlaštene osobe.

Na današnjoj sjednici CIK BiH je donio odluku kojom je novčano kažnjena jedna politička stranka i njen kandidat.

Utvrđeno je da je politički subjekt Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD odgovoran što je Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva BiH, 4. oktobra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH.

Zbog toga mu je, na osnovu Izbornog zakona BiH izrečna novčana kazna u iznosu od 7.000 KM. 

Utvrđeno je da je Milorad Dodik, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva BiH 4. oktobra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio  pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH, pa mu  je u skladu s Izbornim zakonom BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Odluka o izricanju kazni nije pravosnažna. Protiv odluke se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke - saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.                                                                                          

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

CIKBiH organizirao predavanje za studente prava, predvođene članovima Upravnog odbora ELSA-e

CIKBiH neće iznositi komentare do stupanja na snagu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo