Ekonomija     | 15.10.2018. 15:16 |

U 312 kontrola otkrivena 83 neprijavljena radnika i zapečaćeno 48 objekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Porezna uprava Federacije BiH je u petak, 12. oktobra na području Federacije BiH izvršila ukupno 312 inspekcijskih nadzora kojim su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku i djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 83 neprijavljena radnika, 94 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 24 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 24 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 48 objekata, a u 167 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od  458.600 KM.

Prilikom inspekcijskog nadzora građevinske djelatnosti na devet gradilišta u Kantonu Sarajevo kao podršku inspektorima Porezne uprave pružili su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo. Porezna uprava je izrazila zahvalnost pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova KS na pruženoj podršci koja je doprinijela da Porezna uprava izvrši svoje zadatke.

Porezna uprava Federacije BiH je u cilju otkrivanja neprijavljenjih radnika, neevidentiranja prometa i obavljanja djelatnosti bez rješenja za rad izvršila ukupno 15.138 brzih kontrola.  

Porezna uprava je izrazila zahvalnost svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i pozvala sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

- Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci - navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

PUFBiH - Na području SBK u izvršenim kontrolama izrečene kazne u iznosu 76.400 KM

PUFBiH - Rokovi za podnošenje Godišnje prijave poreza na dohodak i Prijave poreza na dobit

Porezna uprava FBiH: U 248 inspekcijskih nadzora otkrivena 42 radnika 'na crno'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo