Najave     | 15.10.2018. 16:55 |

Usvajanje obrazaca za obavljanje intervjua u fokusu zasjedanja VSTV-a BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Redovna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazana je za 17. i 18. oktobar, a u prijedlog dnevnog reda ponovno je uvršteno - Usvajanje obrazaca za obavljanje intervjua, što je jedan od preduvjeta za provođenje javnog konkursa za izbor/imenovanje nositelja rukovodećih pozicija u pravosuđu.

Tačka dnevnog reda koja se odnosila na usvajanje obrazaca za obavljanje intervjua skinuta je s dnevnog reda septembarske sjednice VSTV-a, uz obrazloženje da će Stalna komisija, nadležna za izradu nacrta tog dokumenta, u međuvremenu, precizirati određene detalje i ponuditi njegovu konačnu verziju.

Članovi VSTV-a bi, istovremeno, trebali usvojiti i pitanja za provođenje postupka razgovora sa kandidatima, potvrđeno je Feni u toj instituciji.

VSTVBiH je novi javni konkurs za upražnjene rukovodeće pozicije u pravosuđu raspisao 16. augusta, uključujući pozicije glavnog državnog tužitelja, njegova dva zamjenika i glavnog tužitelja Federalnog tužiteljstva.

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja su i Analiza potrebe izrade novog strateškog plana, kao i Informacija o komentarima Evropske komisije na Nacrte kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima i na Nacrt pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija.

Također, VSTVBiH bi se trebao očitovati o Nacrtima etičkih kodeksa za sudije i tužitelje dopunjenim Smjernicama za sprječavanje sukoba interesa u pravosuđu, kao i o instrumentima za praćenje primjene Smjernica za sprječavanje sukoba interesa u pravosuđu, koje je sačinila radna grupa za unaprjeđenje integriteta i odgovornosti nositelja pravosudnih funkcija

Usto, u prijedlog dnevnog reda uvršteni su - Izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužitelja (UDT-a) za treći kvartal 2018. godine i Koncept edukacije sudija i tužitelja u 2019. godini, te Informacija o aktivnostima Radne grupe  za izvršenje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa kršenjem prava na suđenje u razumnom roku.

Na sjednici VSTV-a bit će donesene i odluke o imenovanju, te prestanku mandata za određeni broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'