Bosna i Hercegovina     | 16.10.2018. 15:23 |

Obuka ekipe GSS-a Novi Grad Sarajevo uz upotrebu helikoptera EUFOR-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Ekipa Gorske službe spašavanja (GSS) Novi Grad Sarajevo je u ponedjeljak u bazi Butmir sudjelovala u kombiniranoj jednodnevnoj obuci na EUFOR-ovom helikopteru za potragu i spašavanje.

Obuka je organizirana radi uvježbavanja vještina spašavanja i unapređenja saradnje sa EUFOR-om, a ekipi GSS-a pridružili su se kolege iz ilidžanskog spasilačkog tima, Civilne zaštite općine Novi Grad i Civilne zaštite Federacije BiH.      

Osim teoretskog dijela obuke - sesije interaktivnog učenja i podučavanja te razgovora o gorskom spašavanju, sudionici su bili u prilici provjeriti u kojoj je mjeri njihova oprema kompatibilna sa opremom drugih ekipa.

Tokom praktičnog dijela obuke svi članovi ekipe imali su priliku da vježbaju spašavanje pomoću vitla na helikopteru EUFOR-a tipa "Allouette 3".

Uslijedilo je izvođenje vježbe u "realnim uslovima", koja je uključila pripremu povrijeđene osobe za helikoptersku medicinsku evakuaciju i pozivanje helikoptera (MEDEVAC).

Vođa ekipe GSS-a Novi Grad Sarajevo Fahrudin Dobrača ocijenio je kako se radi o veoma korisnoj obuci, orijentiranoj ka efikasnoj upotrebi letjelica i harmoniziranju procedura.

- Ovaj kurs je važan kako bi se harmonizirale procedure raznih aktera s procedurama EUFOR-a i uspostavio sistem helikopterskog spašavanja koji se može aktivirati kada to bude potrebno - kazao je Dobrača, saopćeno je iz EUFOR-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Šest ljekara uspješno završilo osnovnu oficirsku obuku OS BiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta