Regija     | 16.10.2018. 17:09 |

Delegacija Američke ambasade posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće

FENA Saopćenje

NOVI PAZAR/SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Sekretarka Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kate Waltzak posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i susrela se s predsjednikom Sulejmanom Ugljaninom, saopćeno je iz tog vijeća u Novom Pazaru.

Ugljanin je upoznao Waltzak o aktivnostima Vijeća, statusom i položajem Bošnjaka i Sandžaka, o problemima Bošnjaka u Srbiji, kao i o konkretnim prijedlozima Bošnjačkog nacionalnog vijeća za rješavanje tih problema.

- Razlog svih problema u Sandžaku jeste neriješen status Bošnjaka i neriješen status Sandžaka. Naše stanje dodatno otežava to što Srbija nije pravna država i ne postoji jednakost u zakonu, drugačije se provode zakoni Srbije u Sandžaku, a drugačije u drugim dijelovima Srbije - rekao je. 

Ugljanin je upozorio na nezakonite radnje Republičke izborne komisije u procesu izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće i pokušaje srpske vlade da direktnim miješanjem utiče na sam izborni proces.

Razgovarano je i o budućim projektima Vijeća, posebno „Klubu mladih istraživača“ koji predstavljaju prvi korak ka izgradnji Instituta za održivi ekonomski razvoj Sandžaka, projekte vezane za podršku mladim ljudima u započinjanju biznisa i poslova vezanih za poljoprivredu, kao i edukaciju građanstva za ispravno reagovanje na elementarne nepogode, požare, poplave i druge nepogode, kao i uspostavljanja civilne zaštite.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'