Bosna i Hercegovina     | 17.10.2018. 12:50 |

MUP ZDK u kampanji o cyber sigurnosti

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 17. oktobra (FENA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) uključilo se, povodom Evropskog mjeseca cyber sigurnosti (ECSM), u kampanju podizanja svijesti o sigurnosti na internetu koja nosi naziv "Cyber sigurnost je zajednička odgovornost".

Kampanja će se u naredna tri dana provoditi u Zenici, nakon čega će, putem zvanične web-stranice MUP-a ZDK, biti dostupna svim građanima tog kantona kojima će biti dijeljeni i propagandni materijali.

-U njima su navedeni jednostavni koraci koje je potrebno poduzeti kako bi zaštitili lične, bankovne i poslovne podatke, jer oko 90 posto upada u mreže uzrokovano je greškom samih korisnika tih mreža. Zato želimo da ovom kampanjom utičemo na sigurnost privatnog prostora, doma, kuće, ličnih podataka i na sigurnost poslovanja - kazao je na pres-konferenciji policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut.

Ističe da je teško i skupo dokazivati ovu vrstu kriminala, zbog čega je fokus aktivnosti na prevenciji.

-Sigurnost na internetu je veliki problem, a apsolutna sigurnost ne postoji. Kao građani dosta toga možemo i sami učiniti, a zdrav razum za sve nas je i najbolji prijatelj - kazao je Edin Beriša iz Odsjeka za informatiku MUP-a ZDK, koji naglašava da se u svakodnevnoj upotrebi mobitela, laptopa mora dobro paziti šta se gleda i lajka.

Član tima iz Odsjeka za informatiku MUP-a ZDK-a Adis Bajramović kaže da za zaštitu nisu potrebna velika tehnološka znanja, a svaki mjesec na web-stranici MUP-a ZDK moći će se naći ažurirani podaci kako se zaštititi.

Neažurirani softver, istakao je, ostavlja rupe koje cyber kriminalci mogu koristiti na uređajima građana i privrednih subjekata.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

MUPZDK poduzima planske aktivnosti na obezbjeđenju utakmice BiH - Ukrajina

U Zenici uhapšeno pet osoba zbog prometa droge i držanja oružja

Uspješno završena obuka za kriminalističke tehničare sa područja ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana