Ekonomija     | 17.10.2018. 14:17 |

Iz Proračuna Distrikta 1.200.000 KM za subvencioniranje dijela kamata za kredite

FENA Saopćenje

BRČKO, 17. listopada (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Program subvencioniranja dijela kamata za kredite poduzećima, poduzetnicima i nositeljima poljoprivrednih gospodarstava na području Brčko distrikta BiH za 2018. godinu, za što je iz Proračuna Distrikta izdvojeno 1.200.000 maraka.

Voditeljica Pododjela za gospodarski razvitak Amra Abadžić istaknula je kako je program aktualan već nekoliko godina te da se pokazao veoma uspješnim, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"U prošloj godini na ovaj poziv se javilo 388 korisnika, koji su digli kredite u iznosu od 2.600.000 maraka, a subvencionirano je 44 posto kamata. Nakon što osigurana sredstva za ove namjene budu prebačena Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH, bit će objavljen javni poziv na koji će se zainteresirani moći javiti", kazala je Abadžić.

Ustvrdila je kako se na ovaj poziv mogu prijaviti svi gospodarski subjekti s teritorija Brčko distrikta BiH koji su izmirili svoje obveze prema Distriktu i Upravi za neizravno oporezivanje, kao i da, među ostalim, ovaj program ne mogu koristiti banke, gospodarski subjekti koji se bave djelatnostima kockanja i klađenja, javna poduzeća i slično.

Vlada je usvojila i Program utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH za financiranje trećeg pokušaja vještačke oplodnje u iznosu od 165.000 maraka.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Sabrija Čandić rekao je da se ovaj Program odnosi na sve parove koji su već dva puta prošli proceduru izvantjelesne oplodnje.

Naglasio je kako je na današnjoj sjednici usvojen i Program utroška sredstava za dodjelu subvencije Fondu zdravstvenog osiguranja za razdoblje od 1. srpnja do 30. rujna 2018. godine, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Tribina NiP--a: Brčko distrikt treba da bude mjesto koje ekonomski i politički spaja u BiH sve politike

Brčko: Odluka o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe s preduzećem Bosnaplod

Od danas u Brčkom isključenja neredovnih platiša s elektrodistributivne mreže

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom