Bosna i Hercegovina     | 17.10.2018. 14:56 |

Sjednica VSTV-a BiH - Ponovno prolongirano usvajanje obrazaca za intervjue

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je s dnevnog reda ponovno skinuta tačka (8.) koja se odnosi na utvrđivanje obrazaca za obavljanje intervjua, a čije je usvajanje jedan od preduvjeta za provođenje javnog konkursa za izbor/imenovanje nositelja rukovodećih pozicija u pravosuđu.

Radi se o drugom po redu prolongiranju rasprave o toj temi, koja je prvi put skinuta s  dnevnog reda septembarske sjednice VSTV-a, uz obrazloženje da Stalna komisija, nadležna za izradu nacrta tog dokumenta, treba precizirati određene detalje i ponuditi njegovu konačnu radnu verziju.

Članovi VSTV-a su, istovremeno, s dnevnog reda sjednice skinuli tačke - 7. 9. i 10. , koje se odnose na usvajanje pitanja za provođenje postupka razgovora sa kandidatima, kao i nacrte etičkih kodeksa za sudije i tužitelje dopunjene Smjernicama za sprječavanje sukoba interesa u pravosuđu, te instrumente za praćenje primjene Smjernica za sprječavanje sukoba interesa u pravosuđu, uz opasku da u vezi s tim nisu pripremljeni odgovarajući materijali.

U dosadašnjem toku zasjedanja, među ostalim, konstatirano je kako treba pristupiti izradi novog strateškog plana VSTV-a BiH, saznaje Fena u ovoj instituciji.

Istovremeno, utvrđeni su termin i mjesto održavanja, kao i prioritetne teme strateške konferencije o pravosuđu, koju VSTVBiH organizira uz potporu Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovini.

U vezi s tim, zaključeno je da će konferencija „Pravosuđe – stanje i perspektive“ biti održana 5. i 6. decembra u Mostaru, s fokusom na nove kriterije za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija, odnosno na očuvanje i jačanje neovisnosti, odgovornosti i integriteta bh. pravosuđa.   

U dnevni red dvodnevnog zasjedanja VSTV-a, među ostalim, uvršteni su -  Izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužitelja (UDT-a) za treći kvartal 2018. godine i Koncept edukacije sudija i tužitelja u 2019. godini, te Informacija o aktivnostima Radne grupe  za izvršenje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa kršenjem prava na suđenje u razumnom roku.

Kako se očekuje, drugog dana zasjedanja, VSTV će pristupiti donošenju odluka o imenovanju, te prestanku mandata za određeni broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!