Bosna i Hercegovina     | 17.10.2018. 15:05 |

'Sumero' i Fond otvoreno društvo razvijaju proces deinstitucionalizacije u BiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije BiH 'Sumero' i Fond otvoreno društvo BiH nastavljaju, i naredne dvije godine, da razvijaju proces deinstitucionalizacije u Bosni i Hercegovini.  

Direktore Saveza 'Sumero' Haris Haverić naglasio je da će u naredne dvije godine više raditi prema državnim ustanovama i institucijama da bi ih, kako je kazao, podsjetili na obaveze koje su preuzeli (Ustavom i zakonima), ali i potpisivanjem UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. 

- Nažalost, koncept je još baziran na pozitivnim primjerima četiri kantona i podršci koju pruža Fond otvoreno društvo BiH, ali i USAID, Evropska komisija i Češka razvojna agencija. Međutim, jedan model (proces) je održiv kad ga preuzme država. Bit suradnje Fonda otvoreno društvo BiH i Saveza 'Sumero' je da pokaže da je to obaveza države, da država treba da preuzme svoje obaveze - kazao je Haverić Feni.          

Savez 'Sumero' i Fond otvoreno društvo BiH pokrenuli su proces koji je doprinio da u četiri kantona (KS, ZDK, SBK, USK) u Federaciji BiH budu razvijeni servisi podrške odnosno stanovanje u zajednicama, uz podršku. Radili su, kaže, i na podizanju svijesti javnosti širom BiH. 

- U četiri kantona, sedam lokalnih zajednica, 80 momaka i djevojaka žive život dostojan čovjeka. U BiH postoje pozitivni primjeri, zasnovani na međunarodnim standardima i na pravima osoba s invaliditetom, a o tome govori i UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom - istaknuo je.

Konceptom 'Stanovanje u zajednici uz podršku' osobe s intelektualnim teškoćama ali i njihove obitelji mogu (putem centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje ili sami) kontaktirati 'Sumero' da bi uvidjeli da li žele, mogu ili hoće da žive u 'stanovanju uz podršku', u nekoj od lokalnih zajednica u FBiH.    

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Fond otvoreno društvo BiH osiguralo sredstva ua ugrožene grupe društva

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'