Bosna i Hercegovina     | 17.10.2018. 16:08 |

U Bihać svakodnevno dolazi 100 migranata

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 17. oktobra (FENA) - Sigurnosna situacija i veliki priliv migranata u posljednjih nekoliko dana na područje Unsko-sanskog kantona (USK), naročito grada Bihaća, uslovili su današnje sastanke Operativne grupe za migrante, kao i kolegija gradonačelnika i načelnika općina u ovom kantonu.

Iz Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) potvrđeno je kako značajno povećanje broja ilegalnih migranata, utiče i na sigurnosnu situaciju.

„U posljednje je vrijeme primjetan priliv velikog broja migranata na područje USK, tako da prema našim podacima svakodnevno u Bihać dolazi 100 migranata. Do sada su evidentirana njihova 53 krivična djela, među kojima su ubistvo, pokušaj ubistva, teške krađe, napad na službena lica i brojne provale i otuđivanje lične imovine“, izjavila je glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić.

Održan je i sastanak Operativne grupe za situaciju s migrantima, na kojem je konstatovano nezadovoljstvo radom međunarodnih organizacija, ali i nadležnih državnih institucija.

„Razočarani smo odnosom Međunarodne organizacije za migracije (IOM), jer su do sada mnogo toga obećali i najavili, a skoro ništa do sada nisu realizirali. Poslat ćemo urgenciju, jer je krajnje vrijeme da se pronađe adekvatno rješenje za smještaj migranata koji ovdje borave“, ustvrdio je premijer USK Husein Rošić.

Dodao je i kako će se i dalje insistirati na maksimalnom angažmanu policijskih službenika, odnosno da će biti prisutni na gradskim ulicama 24 sata, uključujući i pripadnike Jedinice za podršku MUP -a USK.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić također je na kolegiju gradonačelnika i načelnika općina na području USK ponovo apelovao na nadležne institucije da napokon pronađu adekvatno rješenje za organizovani smještaj nekoliko hiljada migranata u ovom gradu, odnosno da se mora obratiti pažnja na sigurnosnu situaciju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo