Ekonomija     | 18.10.2018. 14:15 |

Storsen - BiH može biti sljedeća destinacija za outsourcing u Evropi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Analize bosanskohercegovačke kompanije „Storsen“, koja je pokrenuta investicijom iz bh. dijaspore, pokazuju da Bosna i Hercegovina ima potencijal za nova ulaganja na polju outsourcinga u biznis sektoru, te da uz jedinstvenu institucionalnu podršku, uključivanje dijaspore i bolje upoznavanje javnosti sa prilikama koje ova vrsta poslovanja donosi, može postati najbolja destinacija u Evropi za 'drugu adresu' kompanije - od pružanja usluga do prenosa proizvodnje.

-  Danas je putem outsourcinga moguće dislocirati sve poslovne funkcije i procese, a posebno tu treba razmišljati o nekim segmentima koji do posljednjih godina nisu bili tema - računovodstveni servisi, fakturisanje i obrada poslovne dokumentacije, razne vrsta istraživanja, analitički poslovi, izvještavanje, IT procesi, komunikacija sa kupcima i korisnicima, naplata i potraživanje, tehnička podrška kupcima, dizajn, regrutacija i slično. Na taj način se omogućava kompanijama da se u potpunosti fokusiraju na svoje osnovne poslovne funkcije poput  strategije, upravljanja, marketinga i prodaje - navode iz Storsena.

Analiza upućuje da BiH i dalje ima brojne komparativne prednosti u odnosu na regiju, ali i šire evropsko tržište. 

 - Porez na dobit u BiH je 10 posto, u Srbiji 15, Rumuniji 16, Poljskoj i Češkoj 19 posto. To je samo jedan od primjera koji poručuje da se isplati pokretati posao u našoj zemlji. Činjenica je da veći dio stranih ulaganja u BiH spada u bankarski sektor, nekih 21 posto, proizvodnju 35 posto, trgovinu 12 posto, telekomunikacije 15 posto. Međutim, ulaganja u usluge i finansijske servise ne prelazi 10 posto, a to je tržište koje može napraviti značajne poslovne promjene u našoj zemlji. Imamo visokoobrazovane kadrove, ljude koji su spremni učiti, govore strane jezike - posebno imamo visok stepen populacije koja govori njemački i engleski. Sve su to komparativne prednosti da se BiH učini najboljom poslovnom destinacijom za BPO, kako se skraćeno zove sektor pružanja usluga u biznisu kroz outsourcing -  dodaju iz Storsena.

Također, kako napominju, jedinstvena stopa poreza na dodanu vrijednost je 17 posto, dok je u zemljama okruženja i onima koje su ranije bile baze outsourcinga, poput Rumunije, Bugarske, Slovačke, Češke i Mađarske stopa PDV-a od 20 do 27 posto. Naravno, oni imaju dvostruke stope PDV-a, ali proizvodi koji su predmet najvećeg interesovanja investitora ne potpadaju pod osnovne životne namirnice i ono što je obuhvaćeno nižom stopom poreza. 

 - U rastućim tržištima business process outsourcing ili BPO kreirao je milione radnih mjesta u posljednjoj deceniji. Pružanje usluga u biznis sektoru za kompanije iz Evropske unije, znači da možemo zadržati vrhunski obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, oni će ostvarivati zaradu iznad prosjeka, te osigurati sebi šansu da napreduju i prate svjetske trendove - napominju iz Storsena.

USAID Projekt "Diaspora Invest" pruža tehničku podršku Storsenu, te zajedno sa drugim investitorima iz bosanskohercegovačke dijasporske zajednice nastoji ohrabriti nove investicije u zemlji.

- Ovo može biti vaša naredna poslovna destinacija, samo je važno povezati se i znati prave adrese za početak poslovanja u BiH - poručuju iz Storsena.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavljena Asocijacija ABSL za promociju outsourcing industrije (VIDEO)

Kompanija 'Storsen' nastoji pozicionirati BiH kao lokaciju za 'outsourcing'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana