Bosna i Hercegovina     | 18.10.2018. 14:18 |

Žuža: Djeca migranti i djeca bez pratnje meta trgovine ljudima

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 18. listopada (FENA) - Darja Žuža iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) izjavila je u četvrtak u Mostaru kako su, u ovo vrijeme migrantske krize, meta trgovine ljudima djeca migranti i djeca bez pratnje.

- Povećano krijumčarenje i novi rizici od trgovine ljudima naša su realnost, a posebno su ranjiva djeca migranti i djeca bez pratnje, koja su u velikoj opasnosti da postanu žrtve trgovaca ljudima radi seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i rada na ulici - istaknula je Žuža uoči okruglog stola koji je održan u okviru projekta "Djeca u pokretu, djeca bez pratnje – Reagiraj i spriječi trgovinu djecom!", povodom Europskoga dana borbe protiv trgovine ljudima.

Podsjetivši na to kako je BiH ove godine zemlja tranzita za veliki broj migranata koji se iz zemalja istoka kreću prema zapadnoj Europi, Žuža je ukazala na pojačane rizike od različitih vrsta kriminalnih aktivnosti u kojima su migranti meta.

Po njezinim riječima, veliki rizik predstavlja i to što veliki broj djece putuje s nedovoljno podataka o svom odredištu i mogućnostima za uspjeh u zemlju u koju dolaze.

Prema podacima Ureda UN-a za drogu, kriminal i trgovinu ljudima UNODC u srpnju ove godine, 21 milijun osoba godišnje su žrtve prisilnoga rada i žrtve trgovine ljudima na svjetskoj razini. Od početka migrantske krize kroz BiH je prošlo oko 15 tisuća migranata, a trenutno ih je oko 3000 još u državi.

Po riječima Arnele Buzaljko iz Udruženja "Žena BiH" Mostar, danas su, na Europski dan borbe protiv trgovine ljudima, u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu organizirane ulične akcije u kojima se dijele informativni letci  kako bi se podigla svijest građana da u susretu s takvom djecom znaju da djeca koja prosjače nisu tu dobrovoljno, već da su iskorištavani od strane trgovaca ljudima.

U letcima se poziva građane da su dužni prijaviti nadležnima kada sretnu djecu bez pratnje odraslih ili djecu da prose, i to na SOS telefone; za FBiH - 1265, za RS - 1264 ili policiji 122 ili, pak, na www.sigurnodijete.ba

- U fokusu ulične kampanje su napori koje ulažu vladin i nevladin sektor na smanjenju rizika trgovine djecom, razumijevanje novonastale situacije migracija u BiH i umanjenje predrasuda i ksenofobije prema muškarcima, ženama i djeci koji putovanjem preko naše zemlje pokušavaju sebi i svojoj obitelji osigurati bolje uvjete za život nego što su ih imali u zemljama iz kojih dolaze - rekla je Buzaljko.

Informacije o stanju u oblasti sprječavanja trgovine ljudima u uvjetima novih rizika, nastalih kao posljedica migracijske krize, na okruglom stolu razmijenili su predstavnici nevladinih organizacija, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, SIPA-e i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Okrugli stol je organizirao Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, u suradnji s Udruženjem "Žena BiH" i ostalim članicama Mreže RING.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu