Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 18.10.2018. 14:00 |

Brčko Distrikt dobija nove zakone o stečaju i likvidacionom postupku

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. oktobra (FENA) - Nakon što je prije dvije godine novi zakon o stečaju usvojen u Republici Srpskoj, na novim zakonima o stečaju i likvidcionom postupku radi se i u Brčko Distriktu, dok se usvajanje istog seta zakona u Federaciji BiH očekuje nakon formiranja novog saziva Parlamenata.

Kvalitetno zakonsko uređenje, po uzoru na najbolje prakse iz zemalja okruženja, omogućava kompanijama da se izbore sa finansijskim problemima, ostanu u poslu i sačuvaju radna mjesta, fokusirajući se na maksimalnu zaštitu prava radnika. Nekoliko kompanija u Republici Srpskoj, nakon uspješnog procesa restrukturiranja, nastavile su rad sa postojećim i novozaposlenim radnicima.

Jedinstven pravni okvir u segmentu stečaja i likvidacije nesolventnih kompanija u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH pružiće veću pravnu sigurnost za poslovanje u Bosni i Hercegovini. Time će obezbijediti pozitivno poslovno okruženje te rasteretiti tržište uklanjanjem privrednih društava koja ne obavljaju poslovnu djelatnost duži niz godina.

- Koordiniranim aktivnostima radnih grupa za izradu Zakona o stečaju i Zakona o likvidacionom postupku u Brčko Distriktu BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj te usaglašavanjem ovih zakona, postižemo identičan zakonski okvir u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Time obezbjeđujemo jednaku pravnu zaštitu za sve - istakla je Maida Kovačević, sudija apelacionog suda Brčko Distrikta BiH i predsjednica radnih grupa Brčko Distrikta BiH.

Po njenim riječima, rezultati dosadašnjeg rada u RS-u, nakon usvajanja novog zakona o stečaju, pokazuju da ova zakonska regulativa donosi bolja i povoljnija rješenja, da se stečajni postupci brže završavaju te da su radnici i povjerioci bolje zaštićeni.

- To je rukovodilo naše institucije da čim prije kreiramo nove zakone o stečaju i likvidaciji u Brčko Distriktu BiH – kazala je Kovačević.

Zajednički rad na izradi novih zakona prilika je da se iskoriste praktična iskustva iz entiteta i postojeća rješenja odmah ugrade u nova zakonska rješenja. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Tribina NiP--a: Brčko distrikt treba da bude mjesto koje ekonomski i politički spaja u BiH sve politike

Brčko: Odluka o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe s preduzećem Bosnaplod

Od danas u Brčkom isključenja neredovnih platiša s elektrodistributivne mreže

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana