Bosna i Hercegovina     | 18.10.2018. 18:35 |

Osmanović demantira navode u vezi imenovanja sekretara i raspodjele sredstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Povodom medijskih navoda, koje su prenijeli brojni mediji u Bosni i Hercegovini, oglasio se ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović navodeći da je u njima izneseno niz neistina koje štete ugledu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i njegovim ličnom ugledu.

- Iznenađuje me činjenica da ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine ne poznaje propise koji uređuju oblast zapošljavanja u institucijama Bosne i Hercegovine, s obzirom da već dugi niz godina obnaša istaknute funkcije u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. U tekstu se problematizira način izbora sekretara Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, na način da je ta pozicija trebala pripasti kandidatu iz reda hrvatskog naroda s obzirom da je dosadašnji sekretar bio iz istog naroda - naveo je ministar Osmanović u demantiju dodajući kako smatra da to nije argumentacija da u Ministarstvu civilnih poslova sekretar stalno treba biti Hrvat.

Po njegovim riječima sekretar je državni službenik i on ne može biti dio političkih dogovora.

Ističem da je konkurs za pomenutu poziciju raspisala Agencija za državnu službu na osnovu člana 19. stav (1) i člana 20., a u vezi sa članom 31. stav (1)  Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Proceduru izbora provodila je komisija koju je imenovala Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine i u zakonom predviđenom postupku izabrala najboljeg kandidata od prijavljenih. Kriterijima konkursa nije propisana nacionalna pripadnost koja se traži za određeno radno mjesto, niti to u državnoj službi smije biti odlučujući faktor. Ipak, radi objektivnog informisanja javnosti, napominjem da među prijavljenima, nije bilo kandidata hrvatske nacionalnosti, pa se ne može govoriti čak ni o favorizovanju određenih kandidata na štetu hrvatskog naroda - istaknuo je ministar Osmanović.

On se osvrnuo i na navod da prilikom dodjele sredstava iz tekućih grantova u oblasti kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine sredstva dijeli na štetu korisnika iz reda hrvatskog naroda.

- U odnosu na navedeno, uvaženom ministru finansija i trezora i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jasno je da ministar civilnih poslova niti je, niti može, samostalno svojom voljom vršiti raspodjelu sredstava. Konačne odluke o dodjeli sredstava, za koje je glasao i on i ostali ministri iz reda hrvatskog naroda, donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Ističem još jednu bitnu činjenicu, a to je da Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine u sastav komisija za razmatranje prijava za dodjelu grant sredstava imenuje po jednog člana i daje mišljenja na prijedlog odluka o raspodjeli sredstava prije upućivanja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine - naglasio je ministar Osmanović.

 Imajući u vidu sve navedeno, ministar Osmanović upotpunosti odbacuje sve medijske navode i spekulacije u vezi imenovanja sekretara Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i dodjele sredstava putem tekućih grantova, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Ministar Velagić povodom Dana nezavisnosti: Naše bogatstvo su različitosti koje trebamo njegovati

Crnogorski šef diplomacije ne isključuje arbitražu oko otvorenih pitanja s Hrvatskom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu