Svijet     | 19.10.2018. 10:02 |

U Afganistanu parlamentarni izbori uprkos prijetnjama radikala

FENA Internet

KABUL, 19. oktobra (FENA) - Afganistan u subotu održava parlamentarne izbore uprkos sigurnosnim brigama oko sukoba koji su još u toku u gotovo 20 od 34 pokrajine u zemlji. 

Prvi put je izborna komisija opremila glasačka mjesta s biometrijskim identifikacijskim sistemima.

Izbori će biti održani nakon okrutne kampanje talibana i Islamske države, koji izvode skoro svakodnevne napade. Pored sigurnosnih izazova, također je izražena i zabrinutost u vezi s  transparentnosti izbora.

Za 49 mjesta u donjem domu parlamenta natječe se 2.265 kandidata, među kojima 517 žena. Glasači će glasati na 11.167 glasačkih mjesta rezerviranih za muškarce i 7.429 za žene, dok je 46 glasačkih mjesta namijenjeno afganistanskim nomadima, poznatim kao Kočiji, i 20 za manjinske sike i hinduse. Kočiji imaju rezerviranih 10 parlamentarnih mjesta, dok Siki i Hindusi zajednički imaju jedno mjesto. Afganistan ima ukupno 8,8 miliona registrovanih glasača.

Afganistanci će glasati na parlamentarnim izborima nakon skoro osam godina, u nadi da će unijeti promjene u korumpiranu vladu koja je izgubila skoro polovinu zemlje od talibana.

Tokom tih skoro osam godina, revitalizirani talibani izvode skoro svakodnevne napade, osvajajući velike površine teritorije u unutrašnjosti zemlje i prijeteći velikim gradovima. Čak i radikalnija Islamska država pokrenula je val bombaških napada na šiitsku manjinu, ubijajući stotine ljudi. Obje grupe zaprijetile su svakome ko odluči da ide na glasanje.

Transparency International rangirao je Afganistan među najkorumpiranije zemlje u svijetu i prošle je godine nazvao napore vlade predsjednika Ashrafa Ghanija na suzbijanju korupcije "nedovoljnim". Slaba vladavina također je omela američke napore na nalaženju mirnog rješenja 17-godišnjeg rata - najdužeg u američkoj historiji - koji je koštao Sjedinjene Države više od 2.400 života i više od 900 milijardi dolara.

Talibani ukazuju na nefukcionalnost vlade kao dokaz svog legitimiteta, i odbacuju međunarodne pozive na razgovore s vladom u Kabulu, koju smatraju američkom marionetom. Tvrde da će pregovarati samo sa Sjedinjenim Državama, koje smatraju okupacijskom silom.

Vjerski konzervativci, čak i oni koji se nisu latili oružja, sve češće ponavljaju talibansku retoriku, navodeći da je višegodišnje zapadno prisustvo oslabilo tradicionalne vrijednosti zemlje i doprinijelo propasti afganistanskog društva, prenosi agencija AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta