Bosna i Hercegovina     | 19.10.2018. 13:41 |

Istraživanje - 53 posto Banjalučana vozi bicikl, ali samo za rekreaciju

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. oktobra (FENA) - Bicikl koristi 53 posto Banjalučana ali uglavnom za rekreaciju, pokazala je anketa banjalučkog gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, provedena u okviru protekle Evropske sedmice mobilnosti.

Najčešće zastupljeno prevozno sredstvo na ulicama i dalje ostaje automobil, ali je primijetan i trend povećanja biciklističkog saobraćaja u gradu.

- Anketa pokazuje da 69 posto ispitanika posjeduje lični automobil kojim putuju na posao, a da bicike mahom koriste za rekreaciju – navode u resornom odjeljenju.

U ovoj godini grad je uveo sistem iznajmljivanja bicikla, s kojim je upoznato 87 posto korisnika, ali ga je devet posto njih koristilo.

Na pitanje o promotivnim aktivnostima koje bi najviše uticale na svijest građana o važnosti promjene saobraćajnih navika, učesnici u anketi su u najvećoj mjeri odgovorili da najveći uticaj imaju ulične akcije, promocije na portalima i društvenim mrežama, televizijske reklame i edukativne radionice sa građanima.

– Iz tog razloga u narednom periodu će se više raditi upravo na organizaciji promotivnih aktivnosti i promociji kako bi uticali na svijest i promjenu saobraćajnih navika naših sugrađana – zaključuju u Odjeljenju za saobraćaj i puteve Banje Luke.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Britanskim konzervativcima prijeti najgori rezultat u historiji

Biciklizam - Lejla Njemčević na vrhu sjetske UCI ranking liste 

Nova anketa previđa da će francuska krajnja desnica na EU izborima imati najbolji rezultat ikad

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana