Kultura     | 19.10.2018. 14:34 |

Tech Hosted by Lanaco o analizi velikog broja podataka i tehnologiji budućnosti

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. oktobra (FENA) - U okviru petog dana Tech Hosted by Lanaco konferencije u Banjoj Luci govorilo se o tehnologiji koja omogućava prikupljanje i obradu velikih količina strukturiranih i nestrukturiranih podataka u realnom vremenu.

-Big date predstavlja tehnološki okvir za skupljanje i analizu velikih količina podataka, iz raznih izvora i predstavlja tehnologiju za budućnost - rekao je predstavnik Lanaca Vojislav Opačić, nakon panela o temi "How big data is Powering the Internet of Things Revolution“.

Ukazuje da će veliki broj predmeta i uređaja, koje svakodnevno koristimo, biti priključeni na internet, čime ćemo dobiti sve pametnije okruženje za život, a big data ima zadatak da se brine o svim potrebnim podacima.

Opačić ističe da je big data pogodan i za predviđanje stvari, primjera radi, u meteorologiji ili medicini, za preventivno praćenje stanja pacijenta.

Docent na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu Danijel Mijić je također istakao da bi se big data koncept mogao primijeniti u svim oblastima.

U pitanju su, kaže, velike količine podataka, koji se prikupljaju iz raznih izvora, u različitim formatima i da se brzo obrađuju.

Ostaje pitanje koliko u BiH ima spremnosti da se investira u takvu pametnu tehnologiju.

Docent Fakulteta prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i voditelj IT centra u Mostu Tomislav Volarić je istakao da su, imajući u vidu mala ulaganja u nauku i istraživanje, rezultati u BiH zadovoljavajući.

-Akademska zajednica se grčevito bori i moramo se truditi da ulaganja budu veća, jer IT tehnologija nije dovoljno prepoznata – istakao je Volarić.

Smatra da se cijela BiH može bazirati ka podjednako uspješna smjera – turizam i IT sektor.

-To je jedini način da ostavimo mlade u BiH, da mogu raditi za firme u svijetu, ali ne moraju napuštati svoju zemlju – istakao je Volarić.

Ukazao je na važnost saradnje univerziteta i akademske zajednice u BiH, čemu doprinosi i ova petodnevna konferencija u organizaciji Lanaca, kojoj prisustvuje oko 500 učensika.

Tech Hosted by Lanaco konferencija, koja se danas završava u BiH, ima za cilj da vodeće i svjetske lidere u IT industriji okupi na jednom mjestu, kako bi prezentovali svoje planove za budućnost i približili svoje usluge i proizvode krajnjim korisnicima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta