Bosna i Hercegovina     | 19.10.2018. 16:31 |

Goražde - Realizacija projekta "Smanjenje siromaštva kroz uzgoj stoke"

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. oktobra (FENA) - U okviru projekta "Smanjenje siromaštva kroz uzgoj stoke" koji zajedno realizuju humanitarna organizacija Muslim Aid i Grad Goražde, danas su potpisani ugovori o dodjeli steonih junica sa deset korisnika ovog projekta.

Riječ je o projektu kojim se želi podići kapacitet marginaliziranih porodica iz ruralnih područja s tim da sami korisnici učestvuju sa 10 posto sredstava. Projektom u Goraždu obuhvaćeno je deset porodica, odnosno 40 njihovih članova.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 46.530 KM, od čega Muslim Aid učestvuje sa 28.280 KM, Grad Goražde 14.600 KM dok su korisnici obezbjedili 3.650 KM.

Merima Bungur, jedna od korisnica projekta, kazala je da će ova pomoć mnogo značiti za njenu porodicu.

- 'Živim u porodici koja broji četiri člana, a muž i ja smo nezaposleni. Ova donacija će biti od velike koristi za mene i moju četveročlanu porodicu - kazala je Bungur.

Koordinatorica organizacije Muslim Aid Esma Smajkan izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa Gradom Goražde s kojim ova organizacija realizuje treći projekat.

- Na obostrano zadovoljstvo smo realizovali projekte podrške razvoja malinarstva, zatim kroz plasteničku proizvodnju i donaciju od 20 plastenika od 100 kvadratnih metara. Ovaj put doniramo steone junice, za 10 porodica. Junice su visoko kvalitetne, sa svom potrebnom dokumentacijom i potvrdom da su zdrave. Nadamo se da će biti od koristi, potrudili smo se da odaberemo osobe kojima je to stvarno potrebno. Nadamo se da je ovo jedan u niz od projekata koji će doprinijeti našoj uspješnoj saradnji u toku iduće godine - istakla je Smajkan.  

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović takođe je istakao jako dobru saradnju s organizacijom Muslim Aid koja se uspješno nastavlja.  

- Uz prethodne projekte koji su bili od velikog značaja u ovom slučaju putem javnog poziva 10 porodica je ispunilo kriterije na bodovnoj listi od ukupno 12 prijavljenih. Gledala se socijalna strana i da li porodica ima male djece. U ponedjeljak je isporuka. Napravljen je obilazak gdje će biti smještene junice da se vidi da li ispunjavaju uslove koje zahtijeva ova organizacija. Danas smo razgovarali o budućim projektima za poljoprivrednu proizvodnju, da li će to biti opet projekti u sklopu kojeg će se dodjeljivati plastenici ili ćemo se odlučiti za mehanizaciju, zavisi od njih koliko imaju predviđenih sredstava za ovu godinu - istakao je gradonačelnik Goražda.

Inače, Muslim Aid Sarajevo je predstavništvo nevladine humanitarne organizacije sa sjedištem u Londonu. Organizacija je osnovana 1985. godine i trenutno djeluje u 70 zemalja svijeta i pomaže svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na religiju, naciju ili rasu. Organizacija Muslim Aid Sarajevo je osnovana 2007. i od tada je fokusirana na pomoć najugroženijim kategorijama društva, djeci, samohranim majkama, osobama s invaliditetom, povratnicima i nezaposlenima. Misija ove organizacije je smanjenje siromaštva kroz razvijanje inovativnih i održivih rješenja. U skladu sa Muslim Aid misijom u BiH ova organizacija razvila je program Ekonomskog osnaživanja socijalno i materijalno marginaliziranih osoba kroz razvoj poljoprivrede. Program je organizovan na principima saradnje i sufinansiranja projekata.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kroz program Omladinske banke Goražde podržano 11 projekata i jedan mikrobiznis

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana