Svijet     | 19.10.2018. 17:26 |

Afganistanski izbori u pozadini straha i nasilja

FENA Internet

KABUL, 19. oktobra (FENA) - Afganistanci će  sutra izaći na birališta na treći krug parlamentarnih izbora od svrgavanja talibanskog režima 2001. godine. Stalne optužbe za prevaru, korupciju, nedostatak transparentnosti i nepotrebno uplitanje u danima pred održavanje glasanja pojačavaju rastuće nezadovoljstvo izbornim procesom u Afganistanu.

Svjetski mediji, čije pisanje prenosi Radio Slobodna Evropa, navode kako se izbori održavaju u sjeni straha i nasilja te da postoji mogućnost da, zbog opasnosti od napada militanata, mnogi birači ostanu kod kuće.

Popravljanje lošeg izbornog sistema u Afganistanu zahtijeva reforme koje bi ga promijenile iz temelja, ističe Diplomat (The Diplomat).

"Novi biometrijski sistem glasanja, namijenjen kako bi se spriječila korupcija, trebao je biti implementiran još tri sedmice prije glasanja. S više od 2.400 američkih vojnih žrtava u opustošenoj zemlji i potrošenih milijardu dolara novca poreznih obveznika do sada, američki političari imaju dobar razlog za zabrinutost zbog nadolazećeg testa demokratskog upravljanja...

Naša analiza pokazala je da nevjerovatnih 53 posto ispitanika smatra da su "izabrani zastupnici jednostavno slijedili lične interese" umjesto da predstavljaju one koji su ih birali", stoji u tekstu.

U tekstu se dodaje da, iako je nezadovoljstvo izabranim dužnosnicima obilježje mnogih političkih sistema, nedostatak odgovornosti u Afganistanu proizlazi iz problematične strukture izbornog sistema.

"Istraživanje o parlamentarnim izborima otkriva poražavajuće rezultate postojećeg sistema. Tokom parlamentarnih izbora 2005. i 2010. godine prosječno 35 posto glasova osvojili su kandidati koji su pobijedili, dok je oko 65 posto glasova podijeljeno na kandidate koji su izgubili.

Popravljanje lošeg izbornog sistema u Afganistanu zahtijeva reforme koje mijenjaju njegove osnove. Istraživanje preporučuje tri značajne promjene. Prvo, veličina izborne jedinice - cijela pokrajina - prevelika je za promovisanje odgovornosti i mora se smanjiti.

Drugo, afganistanska vlada mora usvojiti zakonodavstvo koje bi regulisalo političke partije...Treće, zemlja bi trebalo da se prebaci na "kombinovani" SNTV (sistem jednog neprenosivog glasa) i sistem jednog člana iz izborne jedinice."

Na kraju se upozorava da, ako međunarodna zajednica nastoji da podrži afganistanske demokratske institucije, ona bi se trebala angažovati da, zajedno s afganistanskom vladom, pronađe rješenja od kojih bi najviše koristi imao afganistanski narod.

Njihova lica nalaze se na hiljadama ogromnih plakata raspoređenih širom glavnog grada Afganistana. Neki izražavaju nadu za promjene, raznolikost i modernizaciju usmjerene na mlade; drugi se, ne tako suptilno, zaklinju na lojalnost starijoj generaciji ratnih i nacionalnih moćnika, piše Vošington post (The Washington post) i dodaje:

"Više od 2500 kandidata bori se za 249 mjesta na afganistanskim parlamentarnim izborima u subotu, uprkos nasilju tokom kampanje, pri čemu je ubijeno deset kandidata i brojne pristalice, talibanskim prijetnjama da sabotiraju izbore, optužbama za predizborna namještanja i javnom cinizmu nakon višegodišnje kupovine glasova zakonodavne vlasti i opstrukcija."

WP ocjenjuje da su brojni rizici, ali i prilike.

"Da li se zalagati za reforme ili profit od petljanja i muljanja?!

Mnogi kandidati su prorijedili broj javnih skupova nakon desetina smrtonosnih napada ovog mjeseca, a stotine biračkih mjesta u rizičnim okruzima se uopšte neće otvoriti.

Iako su nadležni zabranili kandidaturu osoba koje imaju veze s naoružanim vojnicima ili kriminalnim grupama, skoro dvadesetak sinova i drugih rođaka bivših ratnih lidera nalazi se na glasačkim listićima i plakatima širom zemlje."

Najmanje 10 kandidata je ubijeno, hiljade biračkih mjesta je zatvoreno, a mnogi birači će vjerovatno ostati kod kuće zbog opasnosti od napada militanata. Ovo je demokratija na afganistanski način, piše France 24.

„Ali ometanje priprema, očekivane prevare ogromnih razmjera i eskalacija nasilja vezanih za glasanje, prijete da opstruiraju izbore, za koje međunarodna zajednica daje preporuke i uglavnom finansira, izbace iz kolosijeka... Alarm je sve glasniji zbog toga što se izborna komisija, koja je već pod pritistima i koja je izložena napadima zbog nekompetetnosti, bori da podijeli izborni materijal na više od 5000 biračkih mjesta, prije nego što se otvore u subotu u 7 sati.“

France 24 dodaje da se izbori smatraju važnom prekretnicom pred sastanak UN-a u Ženevi u novembru, gdje je Afganistan pod pritiskom da pokažu napredak u "demokratskim procesima".

Uprkos spekulacijama da bi glasanje moglo biti ponovo odloženo, portparol Nezavisne izborne Komisije Sajed Hafizulah Hašimi (Sayed Hafizullah Hashimi), rekao je za AFP da se izbori moraju održati na vrijeme.

"Ako za nedjelju dana pomjerimo izbore, to znači da ih nećemo imati,"rekao je Hašimi.

Sezona kriza u Afganistanu gdje "riječi nemaju snagu"

Njujork Tajms (The New York Times) piše da u proteklih 17 godina rata i krize u Afganistanu, niko se ne sjeća sezone slične ovoj, sa opasnostima i beznadežnošću na svakom koraku.

„Sa parlamentarnim izborima koji se održavaju u subotu, u kojima se 2.500 kandidata bori za 250 mjesta, mogućnost proširenja političkih sporova i nesvakidašnje podjele predstavljaju neposrednu brigu. Nakon pet izbora i potrošenih skoro milijardu dolara, malo je konsenzusa o tome kako bi glasanje trebalo da se odvija, a izbori su postali izvor nestabilnost.“

U tekstu se dodaje da gledano geopolitički, pogoršavanje odnosa Amerike sa tri ključna susjeda Afganistana - Pakistanom, Rusijom i Iranom - izazvalo je strah da će te zemlje intenzivirati njihovo miješanje u rat kako bi kaznile Sjedinjene Države.

„Afganistanski i zapadni zvaničnici kažu kako Pakistan odbija da prestane biti sklonište za lidere pobunjenika ili da iskoristi svoj utjecaj kako bi usporio talibanski moment. I Rusija i Iran, kako kažu, povećavaju pomoć talibanima. Ovo krhko okruženje uz visok stepen nasilja, dali su novi oblik životnoj svakodnevnici u Afganistanu.“

NYT navodi i da se glasanje u subotu pretvara u važno takmičenje između utvrđene elite i mladih, obrazovanih Afganistanaca koji su odlučili da ostanu i okušaju svoju sreću.

Afganistan koji je umoran od rata 20. oktobra 2018. godine bira novi parlament nakon skoro tri godine odlaganja, piše Dejli star (Daily star) i objašnjava da postoje dva razloga zbog kojih su izbori odloženi: reforma izbornih zakona i garantovanje sigurnosti biračima.

„Najveći izazov za vladu Ašrafa Ganija (Ashraf Ghani) je omogućiti potpunu sigurnost na 5100 biračkih mjesta u 387 okruga... Značajan izazov za Nezavisnu izbornu Komisiju (IEC) je registracija i izdavanje novih biometrijskih ličnih karata za 14 miliona birača od 36,6 miliona stanovnika (prema podacima iz 2018. godine). S obzirom na to da je postupak registracije započeo u aprilu 2018. godine, prema IEC-u do sada je registrovano samo četiri miliona osoba. Proces je u više navrata bio prekidan zbog krvavih napada talibana u registracijskim centrima širom zemlje.“

Dejli star objašnjava i da Afganistan ima veliki broj političkih partija, ali se njihovi lideri ponašaju više kao plemenski šefovi, a ne političari.

„Zapadna demokratija se nikada nije praktikovala u Afganistanu do 2004. godine. Monarhija je vladala zemljom tako što je dobiijala lojalnost i plemenskih vođa... Na mnogo načina, ovi izbori predstavljaju test za predstojeće predsjedničke izbore 2019. godine. Iako su zvaničnici administracije američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) bili uključeni u razgovore s talibanima kako bi postigli napredak u afganistanskom mirovnom procesu, ovi izbori će bez sumnje biti obilježeni nasiljem“, zaključuje se u tekstu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo