Kultura     | 19.10.2018. 20:03 |

Sarajevski dani poezije -'Bosanski stećak' makedonskom pjesniku Bogumilu Đuzelu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević uručio je večeras, u okviru 57. 'Sarajevskih dana poezije', priznanje 'Bosanski stećak' makedonskom pjesniku Bogumilu Đuzelu.

Na svečanosti u Vijećnici Đuzel je iskazao čast zbog priznanja koje je dobio uz nadu da je, kako je kazao, to i zaslužio.

U izjavi za novinare Đuzel naglašava 'poezija je jedno prirodno stanje', a za svoju poeziju kaže da 'nije samo makedonska, možda je više balkanska, a zadire i u duboku mitsku prošlost'.   

Primjećuje da je prilično veliki interes za ovogodišnju književnu manifestaciju 'Sarajevski dani poezije' koju vidi i kao priliku za susret sa prijateljima. Mladim ljudima koji se bave poezijom Đuzel poručuje da 'što više pišu'.  

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević sa žaljenjem konstatira da je, zbog nedostatka finansijskih sredstava program ovogodišnjih 'Sarajevskih dana poezije' siromašniji, ali i kaže da je zadržan kontinuitet i kvaliteta te književne manifestacije.

- S minimum finansijskih sredstava ipak smo uspjeli ostvariti nešto za što mislimo da je značajno i za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu - naglasio je.

Književna manifestacija 'Sarajevski dani poezije' održava se od 15. do 21. oktobra, a okuplja stvaraoce iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Organizator je Društvo pisaca BiH, a gost država ovogodišnjih 'Sarajevskih dana poezije' je Makedonija. Planirano je da sudionici te književne manifestacije sutra idu na izlet u Mostar, Blagaj i Počitelj.     

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

Vlada Srbije ranjenoj nastavnici u 'Ribnikaru' dodijelila doživotna mjesečna primanja

Karić uručila 'Ključ Grada Sarajeva' generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!