Kultura     | 19.10.2018. 20:22 |

U Kriterionu sutra otvaranje izložbe #dizajnuglavi, tema rodna jednakopravnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO,  19. oktobra (FENA) - U organizaciji Udruženje HAVA i Kriteriona Sarajevo realizirana je radionica angažovanog grafičkog dizajna #dizajnuglavi na temu rodne jednakopravnosti i emancipacije žena u savremenom društvu.

Polaznici i polaznice su imali priliku diskutovati o ovim temama sa osnivačicama Udruženja HAVA i organizatoricama radionice Nejrom Latić Hulusić i Sabrinom Begović – Ćorić, te pratiti predavanja Naide Čelik o projektu She:sign i Maše Durkalić i Hatidže Gušić o projektu Žene BiH. Pod mentorstvom Monike Močević učesnici i učesnice su razrađivali skice i spremali eksponate za finalnu izložbu koja će biti otvorena sutra u 18 sati u prostorijama Kriteriona.

Radionica je realizovana u okviru šireg projekta pod nazivom Kreativni butik čij cilj je afirmacija mladih umjetnica i tema koje tretiraju pitanje pozicije žene u društvu. Do sada je Kreativni butik ugostio izložbe fotografija Imrane Kapetanović “Skojevka Minka” i Tesnim Karišik “Undercovered”, kao i izložbu grafika “Anima” autora Mirze Rahmanovića i Denisa Haračića.

Projekt su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i organizatorice naglašavaju značajnim činjenicu da je institucionalno prepoznata potreba da se na kreativan način obrađuje ova još uvijek marginalizirana tema.

Na izložbi #dizajnuglavi na temu rodne jednakopravnosti i emancipacije žena radove potpisuju Ajla Talović, Emina Jelešković, Nejira Hasanbegović, Adnan Ćerović, Denis Arslanagić i Rijad Sablja, navode organizatori radionice i izložbe.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo