Bosna i Hercegovina     | 19.10.2018. 21:38 |

Žiško: Djela Alije Izetbegovića su resursi koje imamo za razvijanje društva

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) – Djela i ideje Alije Izetbegovića su resursi koje imamo za razvijanje pravednog, demokratskog društva, kazao je Adnan Žiško, direktor Muzeja 'Alija Izetbegović' na večerašnjoj svečanoj akademiji održanoj povodom povodom 15. godišnjice smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

Muzej 'Alija Izetbegović' bio je domaćin svečane akademije u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a Žiško je u svom govoru naglasio da je privilegija govoriti o velikom lideru, državniku i nadasve velikom čovjeku.

- Vrijednosti koje je Alija Izetbegović ostavio iza sebe su evropske i dobijat će na značaju kako vrijeme bude prolazilo i onoliko koliko mu mi, kao društvo, damo značaj – kazao je Žiško.

Istakao je da je Alija Izetbegović jedan od najznačajnijih historijskih ličnosti Bosne i Hercegovine i najznačajnija ličnost Bošnjaka u historiji ovog naroda.

- Predsjednik Izetbegović je bio uvjeren da je rezultat napora u odbrani BiH uslovljen ponašanjem njenih branitelja, pa je govorio da možemo računati u pobjedu samo ako se i u oružanoj borbi budemo ljudski ponašali. Smatrao je da su moralne i etičke vrijednosti izvor političke moći i ugleda BiH kao činioca međunarodne zajednice, što je bilo presudno kako u periodu za njeno međunarodno priznanje, tako i u oružanoj borbi za njeno očuvanje – naveo je direktor Muzeja.

Podsjetio je da je Izetbegović isticao je značaj ZAVNOBiH-a te rekao da je borba za očuvanje BiH izraz kontinuiteta antifašizma.

- Niko u Evropi poslije Drugog svjetskog rata nije konkretnije doprinosio evropskim antifašističkim vrijednostima od političkog pokreta na čijem čelu je bio Alija Izetbegović. Zbog toga je naročito zanimljiv odnos Evrope prema BiH, jer to je ujedno njen odnos prema svojoj antifašističkoj ambiciji – zaključio je Žiško.

Zvanicama u Narodnom pozorištu obratio se jedan od Izetbegovićevih saradnika Fahrudin Rizvanbegović koji je naglasio da je riječ o državniku, misliocu, humanisti, koji je svojim životom i svojim djelom na najbolji način pokazao kako se bori za svoju domovinu.

- Bilo ga je zanimljivo slušati, a neobično je bilo vidjeti kako je on pažljivo slušao. U detalj se sjećao naših razgovora, a nije mu bilo teško priznati da je pogriješio. To je karakteristika velikih ljudi kakav je bio rahmetli Alija. Njegovo pisano djelo i praktično djelovanje govore o toliko tema i fenomena da će se njima vraćati generacije naučnika različitih zanimanja i opredjeljenja – kazao je Rizvanbegović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su članovi Izetbegovićeve porodice, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, ambasadori i drugi visoki zvaničnici.   

U povodu obilježavanja 15. godišnjice smrti Alije Izetbegovića brojne su delegacije jutros položile cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Svečanom akademijom obilježena 40. godišnjica Sarajevske olimpijade

Premijer Uk na Svečanoj akademiji: Borba za državnost je rad na kvaliteti života, izgradnji boljeg i pravednijeg društva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo