Kultura     | 20.10.2018. 12:39 |

Međunarodni muzikološki simpozij 'Muzika u društvu' u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - Muzička akademija u Sarajevu i Muzikološko društvo Federacije Bosne i Hercegovine organizirat će 11. izdanje Međunarodnog muzikološkog simpozija "Muzika u društvu" u Sarajevu od 25. do 27. oktobra.

Simpozij, koji ove godine okuplja 55 učesnika iz devet zemalja na 18 sesija, predstavit će istraživanja iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i pedagogije, u kontinuitetu stalne misije sistemskog i kritičkog promišljanja pitanja muzike u društvu.

Uz radne sesije, predavanja, radionice, koje će se održati na Muzičkoj akademiji, Muzikološko društvo organizira tri koncerta kojim se predstavljaju ostvarenja stvaralačke prakse bh. muzike.

Prvi od njih je solo recital kompozitorice i flautistice Hanan Hadžajlić, predstavnice najnovije generacije bh. kompozitora, a koncert će biti upriličen na Otvorenoj sceni Obala Akademije scenskih umjetnosti u srijedu 24. oktobra.

Drugi koncert posvećen je bh. kompozitorstvu 21. stoljeća, kojim se umjesto historijskog pogleda daje fokus na aktuelno stvaralaštvo te će biti predstavljena djela savremenih bh. kompozitora među kojima su Belma Bešlić-Gal, Ivan Čavlović, Hanan Hadžajlić, Asim Horozić, Igor Karača, Živko Ključe, Dino Rešidbegović, Ališer Sijarić i Dario Vučić.

Ovaj koncert bit će održan na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u srijedu, 25. oktobra, a nastupaju Suzana Bevanda-Sijarić (klavir), Hanan Hadžajlić (flauta), Sakib Lačević (flauta), Azra Medić (klavir), Mirna Mlikota (flauta), Dragan Opančić (klavir), Sonja Radojković (klavir), Dino Rešidbegović (modularni sintatizator zvuka), Belma Šarančić-Nahodović (harmonika) i Vedran Tuce (klarinet).

Posljednji koncert posvećen je bh. tradicijskoj muzici te će Ansambl Etnoakademik predstaviti ostvarenja bh. muzičke tradicije u Svečanoj dvorani Rektorata u Sarajevu u petak, 26. oktobra, najavljeno je iz Muzikološkog društva Federacije BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Simpozij o ratnim arhivima okupio kulturne i medijske radnike, istraživače i teoretičare

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta