Stranačke aktivnosti     | 20.10.2018. 12:23 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva domaće i međunarodne institucije da pokažu potpunu opredijeljenost zaštiti demokratskog poretka u Bosni i Hercegovini pridruživanjem legitimnim zahtjevima za utvrđivanjem stvarnih izbornih rezultata koji odražavaju volju birača, a ne stranački instaliranih i instruisanih brojača u biračkim odborima i izbornim komisijama širom zemlje. 

Mi u SDP BiH očekujemo od predstavnika međunarodne zajednice da pruže nedvosmislenu podršku pozivu brojnih političkih subjekata i nevladinih organizacija za adresiranje i rasvjetljavanje brojnih devijacija i manipulacija izbornim procesom u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je izborni proces u potpunosti kompromitovan brojnim aferama, incidentima i zloupotrebama, SDP BiH još jednom insistira da prije konstituranja vlasti budu raščišćene i otklonjene sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su evidentne i koje svakim danom sve više isplivavaju na površinu. 

U potpunosti podržavamo stavove visokih zvaničnika EU i SAD da je potrebno što prije formirati vlast na svim nivoima jer BiH ne smije više biti u blokadi. Jasno je da moramo pokrenuti ekonomske i političke reforme kao i hitno predati odgovore vezane za kandidatski status BiH, što je od presudnog značaja za budućnost naše države i njenih građana.  

Isto tako, očekujemo od naših prijatelja iz EU i SAD-a da stanu u zaštitu ustava i zakona u našoj zemlji, te da zatraže od CIK-a BiH da osiguraju potpuno poštivanje izborne volje građana i da učestvuju u nadziranju ponovnog brojanja glasova i ponavljanja izbora tamo gdje se utvrde nepravilnosti.

Ne želimo ni pomisliti da bilo ko od njih želi podržati formiranje vlada od strane onih koji su lažirali izbornu volju naroda i pogazili temeljno demokratsko pravo građana da sami biraju svoje predstavnike u vlasti. 

Po utvrđivanju tačnih, istinitih izbornih rezultata, svi se možemo posvetiti  pitanju uspostave demokratski legitimirane vlasti. Apsolutni prioritet te vlasti treba biti nalaženje rješenja za implementaciju presuda u slučajevima "Sejdić- Finci", "Zornić" i "Pilav", a posebno donošenje izmjena izbornog zakona koje će za sva vremena riješiti problem falsificiranja volje birača. U svim ovim procesima očekujemo i podršku i doprinos naših prijatelja, prije svega EU i SAD-a.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'