Bosna i Hercegovina     | 20.10.2018. 17:24 |

Uručene diplome za 20 polaznika Akademije za mlade lidere u civilnom društvu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - Polaznicima jednogodišnje Akademije za mlade lidere u civilnom društvu koju već drugu godinu organizira Fondacija Schuler Helfen Leben uručeni su danas na svečanosti u Sarajevu diplome o uspješno završenom ovom neformalnom školovanju.

Godinu dana 20 polaznika te akademije pohađali su nastavu u 12 tematski različitih, ali međusobno povezanih, modula te su na taj način učili o liderstvu, ali i realizirali 17 pojedinačnih inicijativa u okviru praktičnog dvomjesečnog dijela školovanja.

Oni su prvo morali identificirati problem u nekoj srediti, a potom pronaći i ponuditi rješenja za njega te su se na praktičnom primjeru spremali za svoje buduće poslovne poduhvate i danas su zajednički ocijenili da je sada najbolji trenutak da djeluju u Bosni i Hercegovini i ne odlaze iz države.

Svršeni akademci dolaze iz 12 bh. gradova, a jedan od njih Mirza Šaćiri kazao je da mu je upravo iskustveni dio učenja najviše pomogao u sticanju novog znanja jer smatra da praktični dio nastave najviše nedostaje tokom formalnog obrazovanja u BiH.

Direktorica Fondacije u BiH Aida Bećirović objasnila da su s ovim programom krenuli jer su uvidjeli da formalnom obrazovanju nedostaje programa koji bi mlade ljude pripremili za rad na budućim radnim mjestima.

- Polaznici uče o tome kako kritički razmišljati, o medijskoj pismenosti, načinima istraživanja, uče o političkom sistemu BiH, ali i drugih zemalja te se dio programa odnosi na oblasti ekonomije - pojasnila je Bećirović.

Mladi su kao najveći problem u BiH identificirali problem pronalaska posla nakon završetka formalnog obrazovanja zbog čega se najčešće i odlučuju napustiti državu, ali Bećirović je napomenula da je sedmero njih iz prethodne generacije akademaca pronašlo stalni radni odnos.

Budući da Fondacija Schuler Helfen Leben ima namjeru nastaviti ovaj projekat zbog pozitivnih reakcija mladih u društvu, svi oni koji se žele prijaviti da budu dio treće generacija Akademije za mlade lidere u civilnom društvu mogu to učiniti do 28. oktobra.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Za Dan državnosti BiH održana svečana akademija u Vijećnici

Akademija u povodu 19. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića

Kozlić: Odgovornost prosvjetnog radnika i učitelja velika, svjesni težine svog zadatka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo