Kultura     | 21.10.2018. 15:40 |

Objavljen prvi roman Zorana T. Živkovića 'Povratak'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - U izdanju Udruge za poticaj kreativnosti i afirmaciju stvaralaštva u oblasti kulture, umjetnosti i znanosti "KultUm" iz Sarajeva objavljen je prvi roman autora Zorana T. Živkovića, pod naslovom "Povratak". 

- To je zapravo perfomans u perfomansu koji je započeo još prije nekih dvanaestak godina, ciklusom "Mainstream No...". Ciklus je zaživio instalacijom-perfomansom u Knososu, a potom je slijedio niz drugih instalacija, perfomansa i likovnih manifestacija - kazao je Živković.

Istakao je da "Povratak" direktni nastavak likovne mape "Impossible Encounters with Self Cultivation", kao i perfomansa "Na Zapadu ništa Novo..Opet!" koji je predstavljen u Galeriji Novi Hram u Sarajevu u okviru programa Međunarodnog festivala kulture "Sarajevska Zima" u februaru 2018.

- Nastanak "Povratka" je otjeletvorenje intimnih pitanja: tko si, odakle si i kuda si krenuo. Ja sam jedan od onih koji žustro razgovara sam sa sobom, u praznoj sobi i u toj žustroj razmjeni mišljenja, izgubim raspravu sam protiv sebe. U jednom od takvih trenutaka spoznaje "Povratak" se pojavio kao jedino održivim i stvarnim - riječi su Živkovića.

Svjetska promocija romana "Povratak" bit će upriličena u Sarajevu tokom novembra, nakon čega su planirane promocije u više zemalja svijeta, saopćeno je iz Udruge "KultUm". 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Javni poziv za podnošenje prijava za obnovu individualnih stambenih objekata s ciljem povratka u Brčko distrikt BiH

Potpisana 122 ugovora u okviru projekta održivog povratka

Razvojnim programima potaknuti povratak stanovništva na prostore HBŽ-a

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti