Bosna i Hercegovina     | 21.10.2018. 15:38 |

Praštalo: Odgoda provedbe izbornih rezultata će zakomplicirati evropski put BiH

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Odgađanje implementacije izbornih rezultata i formiranja vlasti u BiH će zakomplicirali napredak našeg društva na evropskom putu, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

I pored "određenih nepravilnosti prije i u toku izbornog procesa", koji su prema mišljenju dijela političkih aktera mogli u znatnoj mjeri uticati na društveno-političke odnose i samu regularnost ovogodišnjih izbora u BiH, Praštalo naglašava da je teško očekivati od EU i međunarodne zajednice da će promijeniti svoj stav da su izbori u konačnici uspješno održani.

- Ovo tim više, jer je EU zaokupljena brexitom i sve bližem nekontroliranim izlaskom Velike Britanije, kao i predstojećim izborima za Evropski parlament, te teško izvojevanom pobjedom oko promjene imena Makedonije, što je veliko rasterećenje za tradicionalno problematičniregion Balkana. Posebno Evropljanima je tim više stalo da se ne podižu tenzije poslije izbora u ionako kompliciranoj bh. društvenoj zbilji, pa bi politički subjekti u BiH, koji se dobili najveći broj glasova i povjerenje birača, trebali što prije da uspostave vlast na svim nivoima kako bi se reformska agenda, sa posebnim osvrtom na proces EU integracija, mogli nesmetano nastaviti - kaže Praštalo.

Ovo je posebno bitno, smatra on, jer poslije Makedonije i BiH bi u tom slučaju bila promatrana drugim, pozitivnim očima u Briselu, što bi moglo rezultirati dobivanje pozitivnog odgovora na dodatna pitanja Upitnika, odnosno mogućeg dobivanja kandidatskog statusa nakon toga.

- Nadamo se da će i domaćim, ali i evropskim političarima biti jasno da će svako događanje implementacije izbornih rezultata i formiranja vlasti u BiH će zakomplicirali napredak našeg društva uzimajući u obzir da su na proljeće izbori za Evropski parlament i da je već sada jasno da je za očekivati jačanje antievropskih snaga, koje će blokirati ili otežavati dalje proširenje EU u novom mandatu - zaključio je Praštalo u izjavi za Fenu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Praštalo: Još jedna propala evropska godina za Bosnu i Hercegovinu (VIDEO)

Praštalo: Hrvatsko predsjedavanje EU-om prilika za ubrazanje evropskog puta BiH

Praštalo: Zemlje zapadnog Balkana mogu biti zadovoljne rezultatima izbora za EP

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti