Regija     | 21.10.2018. 16:16 |

Ramić-Mesihović: Zaev i Cipras nastavljaju užurbano rješavati spor oko imena

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, nastavljaju užurbano i usprkos vrlo nepovoljnim političkim uslovima da spor o promjeni imena Makedonije okončaju prije kraja februara 2019. godine, jer će poslije tog datuma grčka politička scena biti dodatno opterećena aprilskim izborima za Evropski parlament i oktobarskim nacionalnim izborima, kazala je Feni direktorica Vanjskopolitičke inicijative Lejla Ramić-Mesihović.

 Smatra da bi postizanje okončanja spora dalo veliki doprinos unapređenju situacije u široj regiji Balkana.

Ramić-Mesihović, koja je također i autorica knjige "Makedonija čedo realpolitike 20. vijeka", istakla je da je glasanjem dvotrećinskom većinom u makedonskom Sobranju odlučeno da se ulazi u postupak izmjena aktuelnog Ustava kako bi se u skladu sa Sporazumom iz Prespe izmijenilo ime Republika Makedonija u Republika Sjeverna Makedonija. Da se desilo suprotno, dodala je, makedonski premijer Zoran Zaev bi po najavama inicirao prijevremene izbore.

Naglasila je da je Vlada koju vodi Zaev dobila 15 dana da pripremi tekst amandmana te izrazila nadu da će se održati aktuelni broj od 80 od ukupno 120 zastupnika, jer je to minimum za ustavne promjene.

- S druge strane, grčka koalicija se 'trese'. Opozicija, ali i stranka Nezavisni Grci koja je partner Ciprasovoj Sirizi, prijetila je izlaskom iz vlade ukoliko Sporazum iz Prespe dođe do grčkog parlamenta - pojasnila je.

Zaključila je da Grci uopće ne žele da ime sjevernih susjeda sadrži imenicu Makedonija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana