Najave     | 22.10.2018. 09:32 |

Ratni veterani na komemoraciji u Stupnom Dolu

FENA Saopćenje

VAREŠ, 22. listopada (FENA) - Tridesetak ratnih veterana, bivših pripadnika Armije BiH, HVO-a, VRS-a, HV-a, VJ i JNA, nazočit će komemoraciji stradalim civilima u mjestu Stupni Dol u općini Vareš.

Komemoraciju, 23. listopada, u 11 sati, organizira Organizacijski odbor za obilježavanje 25. godišnjice ratnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša.

Ratni veterani nazočnošću na komemoraciji želi pokazati da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stupanj kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira, upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na vlastitoj koži, priopćeno je iz nevladine organizacije Centar za nenasilnu akciju.

Bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije BiH, VRS-a, VJ i JNA, ovim putem, poslat će poziv mjerodavnim da se i preostali odgovorni za počinjene zločine moraju procesuirati.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, s uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizira posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH, mjestima stradanja civila i vojnika tijekom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organiziraju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

U Stupnom Dolu, koji se nalazi pet kilometara od Vareša, 23. listopada 1993. ubijeno je, prema podacima Haškog tribunala u predmetu protiv Ivice Rajića, 32 civila među kojima je i petero djece. Za taj ratni zločin osuđeno je više osoba.

Veterani iz regije, u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, do sada su nazočili komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta