Bosna i Hercegovina     | 22.10.2018. 11:31 |

Obilježena 25. godišnjica formiranja donjovakufske brigade

FENA Mevlida Ridžal

DONJI VAKUF, 22. oktobra (FENA) - Proteklog  vikenda obilježena je 25. godišnjica formiranja donjovakufske 370./770. slavne brdske brigade Armije RBiH, u organizaciji Općine Donji Vakuf i Udruženja za očuvanje tekovina odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995.

Na Centralnom šehidskom spomen-obilježju proučena je Fatiha i položeno cvijeće, u znak sjećanja na sve patriote koji su poginuli braneći Donji Vakuf i državu tokom protekle agresije.

Istim povodom, organizirana je posjeta mezaru jednog od ratnih komandanata ove brigade, rahmetli Besima Učambarlića, te upriličena svečana akademija.

Upriličena je tribina čiji su učesnici govorili o ratnom putu ove brigade, funkcioniranju civilne vlasti u izbjeglištvu u susjednom Bugojnu, prvim organiziranim stražama  i, na kraju, oslobađaenju Donjeg Vakufa 14. septembra 1995. u kojem su, uz pripadnike donjovakufske brigade, sudjelovale oslobodilačke snage 705., 707. i 717. brdske brigade.

Podsjetili su da je 21. oktobra 1993. u Donjem Vakufu formirana 370. brdska brigada, te da je odlukom Predsjedništva Republike BiH od 14. aprila 1994., zbog izuzetnih borbenih uspjeha i proširivanja slobodne teritorije u zoni odgovornosti Trećeg korpusa Armije RBiH, toj brigadi dodijeljen počasni naziv „slavna“.

Od formiranja spomenute brigade do kraja rata, poginulo je i umrlo 96 njenih pripadnika, 537 je ranjeno, dok je četrnaest odlikovano najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo